Επιχειρήσεις

Ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία – Τα σενάρια που επεξεργάζονται κυβέρνηση και ΣΕΒ


Νέα συνάντηση, τη δεύτερη κατά σειρά, με θέμα τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που αποτελεί μέγα «βραχνά» για τις επιχειρήσεις, είχαν εκπρόσωποι του ΣΕΒ και κυβερνητικό κλιμάκιο υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη.

Επί τάπητος τέθηκαν δύο με τρία σενάρια για τα αναχαίτιση του ενεργειακού κόστους, που θα «ανακουφίσει» εν τοις πράγμασι το εγχώριο επιχειρείν, μικρούς και μεγάλους του χώρου. Το βασικό σενάριο ή τουλάχιστον αυτό που έως τώρα συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί, είναι το ιταλικό μοντέλο, ο μηχανισμός δηλαδή που εφαρμόστηκε στη γειτονική χώρα

Η πρόταση του ΣΕΒ, την οποία παρουσίασε και στη χθεσινή σύσκεψη, είναι μια προσαρμογή του εγκεκριμένου από την Κομισιόν «ιταλικού μοντέλου» στα δεδομένα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού και βασίζεται σε μελέτη της Grant Thornton. Το προτεινόμενο σχήμα στήριξης δεν αφορά επιδοτήσεις, αλλά ένα είδος «ενεργειακού δανείου». Ο ΔΑΠΕΕΠ θα προσφέρει στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις περί τις 7,4 ΤWH ετησίως για τρία χρόνια στην τιμή των 55 ευρώ/μεγαβατώρα και οι ωφελούμενες επιχειρήσεις έναντι αυτού θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή νέων έργων ΑΠΕ για να επιστρέψουν τη διπλάσια ποσότητα ενέργειας σε βάθος 20ετίας. 

Το μέτρο με προτεινόμενο τίτλο «Energy Industrial Reset» υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 60 ενεργοβόρες επιχειρήσεις και θα κοστίσει περί τα 260 εκατ. ευρώ κατ’ έτος στην τριετία, ενώ θα στηρίξει την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος περί το 1,3 GW. H επιστροφή του ενεργειακού δανείου, σύμφωνα με την πρόταση του ΣΕΒ, δεν συνιστά ζήτημα κρατικών ενισχύσεων, όπως απεφάνθη η Επιτροπή στην περίπτωση της Ιταλίας.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα