Επιχειρήσεις

FF Group: Παιχνίδι ανόδου στο ΧΑ και… άγριες φήμες για Fosun


Εκτίναξη της μετοχής κατά 14%, σενάρια για αύξηση συμμετοχής από την Fosun. «Κλειστά χαρτιά» από την εισηγμένη για τα ταμειακά διαθέσιμα.

Εν μέσω… άγριας φημολογίας, ιδιαίτερα για το ρόλο και τις προθέσεις της κινεζικής Fosun, η μετοχή της Folli Follie ανακάμπτει εντυπωσιακά σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, έστω και από χαμηλή βάση, παρότι διατηρείται το μυστήριο για τα ταμειακά διαθέσιμα και το χρόνο αποστολής των σχετικών στοιχείων που έχει ζητήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Λίγο πριν τις 15.00 η μετοχή της FF Group βρισκόταν στα 7,84 ευρώ, έχοντας εκτιναχθεί περίπου κατά 14%. Σημαντικές εντολές αγοράς, σύμφωνα με χρηματιστηριακά στελέχη, έρχονται από την HSBC, γεγονός που τροφοδοτεί φήμες για νέες αγορές από την κινεζική Fosun, που ήδη έχει αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της πάνω από το 16%. 

Η τακτική της Fosun έναντι της FF Group έχει γίνει αντικείμενο σχολίων στη χρηματιστηριακή αγορά, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή της ανακοίνωση, που ερμηνεύθηκε σαν «άδειασμα» της διοίκησης Κουτσολιούτσου και, όπως σημειώνουν έμπειροι χρηματιστές, άφηνε να εννοηθεί ότι ο κινεζικός όμιλος θα ακολουθήσει στο εξής πιο «ακτιβιστική» τακτική. 

Η Fosun τόνιζε στην ανακοίνωσή της ότι εστάλη διερευνητική επιστολή στη διοίκηση της ελληνικής εισηγμένης, μέσω του εκπροσώπου της στο διοικητικό συμβούλιο, δια της οποίας ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το «συμβάν» (“incident”) με την αμφισβήτηση από την QCM, καθώς και για την καθυστέρηση αποστολής στοιχείων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

Το γεγονός ότι, αφενός, η Fosun κινείται επιθετικά προς τη διοίκηση Κουτσολιούτσου, αλλά, ταυτόχρονα, δεν μειώνει τη συμμετοχή της στην FF Group, αλλά την αυξάνει, οδηγεί την αγορά στο συμπέρασμα ότι οι Κινέζοι δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το… σκάφος της Folli Follie, αλλά είναι πιθανόν να επιδιώξουν αλλαγές στη διοίκηση, ενδεχομένως και από καλύτερη θέση, αν αυξήσουν περαιτέρω τη συμμετοχή τους στην εταιρεία. 

Άλλωστε, η ακραία χρηματιστηριακή υποτίμηση της εταιρείας παρέχει στην Fosun μια καλή ευκαιρία να αυξήσουν τη συμμετοχή τους, ακόμη και αν δεν φθάσουν στο ακραίο σενάριο, που πάντως κυκλοφορεί στους χρηματιστηριακούς κύκλους, περί εξαγοράς του μεριδίου του Δ. Κουτσολιούτσου, ώστε να γίνει η Fosun μέτοχος πλειοψηφίας.  

Ένα γεγονός που έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις είναι ότι ακόμη και η Fosun μνημονεύει στην ανακοίνωσή της την καθυστέρηση αποστολής κρίσιμων στοιχείων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

Τα σημαντικότερα στοιχεία, που από τη φύση τους θα ήταν πολύ εύκολο και όχι χρονοβόρο να σταλούν στην εποπτική αρχή είναι αυτά που αφορούν τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, κυμάνθηκαν το 2017 μεταξύ 250 και 500 εκατ. ευρώ, αλλά απέδωσαν τόκους μόλις 4 εκατ. ευρώ, επειδή ήταν χαμηλά, κατά τη διοίκηση της FF Group, τα επιτόκια δολαρίου, ευρώ και ελβετικού φράγκου. 

Η εταιρεία, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ζήτησε παράταση ως τις 28 Μαΐου για να στείλει τα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και βεβαιώσεις από τις τράπεζες, αλλά τέτοια παράταση δεν δόθηκε, γεγονός που έχει προκαλέσει απορίες στην αγορά και εκ των πραγμάτων ενισχύει την αμφισβήτηση για το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων. 

Πάντως, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε στη χρηματιστηριακή ιστοσελίδα seekingalpha, τα ομόλογα της ελληνικής εταιρείας είναι αδικαιολόγητα υποτιμημένα και αποτελούν ευκαιρία αγοράς (https://seekingalpha.com/article/4171748-folli-markets-sum-parts-view-folli-follies-bonds).  

Κατά το άρθρο, οι δύο σειρές ομολόγων σε ευρώ και ελβετικό διαπραγματεύονται στο 60% της ονομαστικής τους αξίας, αλλά τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου, ακόμη και αν τα προσαρμόσει κανείς χαμηλότερα λόγω της αμφισβήτησης της ακρίβειας των στοιχείων, επαρκούν απολύτως για την εξόφληση των υποχρεώσεων στους ομολογιούχους, άρα όποιος αγοράσει στις τρέχουσες τιμές έχει ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του 50%. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα