Επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να προκαλέσει το τρέχον τρίμηνο η επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα, προειδοποίησε σε σημείωμά του ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση της Κίνας ανακοινώσει πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της κρίσης εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους στόχους της οικονομικής πολιτικής της, σύμφωνα με τον οίκο.
Ο Φιτς επισημαίνει πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γίνουν οριστικές προβλέψεις για το ΑΕΠ της Κίνας και απλώς παρουσιάζει κάποια σενάρια ενδεικτικά. Εξηγεί πως συνεχίζει να υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για την επίπτωση της επιδημίας στην κινεζική οικονομία.
Κατά τον ίδιο οίκο, εάν το σοκ για τον τομέα των υπηρεσιών και της βιομηχανίας της Κίνας είναι παρόμοιο με εκείνο της πανδημίας του κοροναϊού που προκαλούσε το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ) το 2002-2003, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας το 1ο τρίμηνο του 2020 θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπου 4% σε ετήσια βάση, από περίπου 6% το 4ο τρίμηνο του 2019.
Κατά τον Φιτς, η κινεζική κυβέρνηση θα ανακοινώσει πακέτο τόνωσης της οικονομίας μόνο αν οι συνέπειες της επιδημίας του 2019-nCoV είναι σοβαρότερες από εκείνες της πανδημίας του ΣΟΑΣ το 2003.
Αν η επιδημία δεν ελεγχθεί παρά το 2ο τρίμηνο, η ανάπτυξη ενδέχεται να μειωθεί πιο απότομα και να περιοριστεί στο 3% του ΑΕΠ το 1ο, σύμφωνα με τον ίδιο οίκο.
Οι τίτλοι των εισηγμένων εταιρειών στα κινεζικά χρηματιστήρια απώλεσαν αξία σχεδόν 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς εκατοντάδες εργοστάσια παραμένουν κλειστά, μεγαλουπόλεις αποκλεισμένες και οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί δραστικά, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Πολλοί μείζονες εμπορικοί εταίροι της Κίνας ανησυχούν για τις επιπτώσεις της επιδημίας, ειδικά στους τομείς του τουρισμού και της εκπαίδευσης.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η εφαρμογή της λεγόμενης Φάσης 1, της διμερούς καταρχήν συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο, ενδέχεται να καθυστερήσει. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον προέβλεψε σήμερα ότι οι συνέπειες της επιδημίας για την οικονομία της χώρας του ίσως αποδειχθούν «μεγάλες».
Εξάλλου οικονομολόγοι προειδοποίησαν χθες ότι η επιδημία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ίσως προκαλέσουν εμπλοκή στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη —που παρουσίαζε ήδη επιβράδυνση, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου— λόγω της μετάδοσης των οικονομικών επιπτώσεων σε εξαγωγικές και αναδυόμενες οικονομίες και σε πετρελαιοεξαγωγικές χώρες.
Πριν καν ξεσπάσει η επιδημία, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προέβλεπε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει φέτος σε 2,9% του ΑΕΠ, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το 2008-2009.
πηγή: ΑΠΕ