Ενέργεια

Ιδιωτικοποίηση - θρίλερ με funds και Κινέζους - Τι παίζεται στον ΔΕΔΔΗΕ


Προς αποκλειστό των δύο κινεζικών εταιρειών, δύσκολο το «παζάρι» με τα επενδυτικά κεφάλαια

Σε ένα θρίλερ που θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις έχει μετατραπεί η πώληση της μειοψηφίας (49%) των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ, καθώς σε πρώτη φάση αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τον θεωρούμενο ως βέβαιο αποκλεισμό Κινέζων επενδυτών και, στην αμέσως επόμενη, η ΔΕΗ θα μπει σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με τα funds που ενδιαφέρονται για το «φιλέτο», από την οποία θα εξαρτηθεί και αν θα δικαιώσουν τα τιμήματα που θα προσφερθούν τις υψηλές προσδοκίες της ΔΕΗ.

Στην αυριανή του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αναμένεται να εγκρίνει τη λίστα των υποψήφιων αγοραστών που θα μείνουν στο διαγωνισμό για να έχουν δικαίωμα να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον 11 επενδυτές, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία, καθώς από τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού ήταν εξαρχής σαφές ότι θα γινόταν αυστηρός έλεγχος, μεταξύ άλλων και με βάση κριτήρια εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των 11 υποψηφίων περιλαμβάνονται δύο ενδιαφερόμενοι από την Κίνα: οι China South Power Grid - China Three Gorges και η Guangzhou Power. Πρόκειται για κρατικές ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες είναι σαφές ότι προσκρούουν σε μια από τις βασικές απαιτήσεις της Κομισιόν, να μην υπάρχει πλήρης έλεγχος στο ενεργειακό δίκτυο από εταιρείες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, δεδομένου ότι ήδη η κινεζική, κρατική State Grid είναι βασικός μέτοχος του ΑΔΜΗΕ, πρέπει να θεωρείται βέβαιος ο αποκλεισμός των δύο επίσης κρατικών, κινεζικών εταιρειών από το διαγωνισμό.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι Κινέζοι θα αποδεχθούν τον διαφαινόμενο αποκλεισμό χωρίς να προχωρήσουν σε άλλες νομικές ενέργειες, ή αν θα τον αμφισβητήσουν με προσφυγές, ακόμη και ενώπιον των ευρωπαϊκών οργάνων, κάτι που θα προκαλούσε σημαντική καθυστέρηση του διαγωνισμού. Οι προθέσεις της κινεζικής πλευράς είναι άδηλες, όμως εύλογα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον κρατικές εταιρείες στο διαγωνισμό πιθανόν να έχουν την πρόθεση να επιμείνουν να τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν προσφορές.

Οι άλλοι υποψήφιοι 

Οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι στο διαγωνισμό είναι funds που βλέπουν τον ΔΕΔΔΗΕ ως μια καλή επενδυτική τοποθέτηση: πρόκειται για το γαλλικό fund Ardian, τα Macquarie και First Sentier από την Αυστραλία, το ιταλικό F2I, το καναδικό British Columbia Investments με τη Blackrock και τα αμερικανικά funds KKR, Οak Hill Advisors και CVC Capital Partners.

Κοινός παρονομαστής για όλα τα funds είναι ότι θα επιδιώξουν να ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι η ΔΕΗ, ανάμεσα στα αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας που έχει την πρόθεση να τους παραχωρήσει, θα προσφέρει και μια «καρέκλα» στο διοικητικό συμβούλιο. Από την πλευρά της, η ΔΕΗ θέλει πάση θυσία να αποφύγει τέτοια συμμετοχή στη διοίκηση, γι' αυτό και η σχετική διαπραγμάτευση, πριν την υποβολή προσφορών, αναμένεται ότι θα είναι δύσκολη.

Ο κίνδυνος για τη ΔΕΗ είναι, εάν δεν κριθούν από τα funds ως ικανοποιητικά τα αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας, να προσφερθούν τιμήματα που δεν θα δικαιώσουν τις προσδοκίες να αποκομίσει η ΔΕΗ τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από αυτό το asset στρατηγικής σημασίας, που θα προσφέρει τεράστιες αποδόσεις στο μέλλον μέσα από επενδύσεις σε έξυπνα δίκτυα με δυνατότητες παροχής τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας 5G.

Για να μπορέσει να πουλήσει η ΔΕΗ σε καλή τιμή τις μετοχές του ΔΕΔΔΗΕ και, ταυτόχρονα, να μην έχει την «ενοχλητική» παρουσία του επενδυτή στη διοίκηση, ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφερθεί άλλου είδους «αντάλλαγμα»: να καθορίσει η ΡΑΕ πολύ υψηλές αποδόσεις του δικτύο (Μεσοσταθμικό Κόστος Κεφαλαίου του Διαχειριστή - WACC) για την επόμενη τετραετία, ώστε να αντισταθμιστεί η μη συμμετοχή του επενδυτή στη διοίκηση με ένα ισχυρό οικονομικό αντάλλαγμα. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, ο λογαριασμός της ιδιωτικοποίησης θα μεταφερθεί στους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις