«Τα ζητήματα της εργασίας, σήμερα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις κοινωνικές ανισότητες και, άρα, με την ίδια τη δημοκρατία» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.
Ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι, μέσα στα χρόνια της κρίσης, δημιουργήθηκε ένα τόσο ελαστικό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων που διαμόρφωσε μία καινούργια κουλτούρα, με διαλυμένους μισθούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς συλλογικές συμβάσεις. «Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να αντιστρέψουμε συνολικά, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, αυτήν την κατάσταση. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τον Αύγουστο, η ανεργία βρισκόταν στο 18,9%, ενώ έχει κλειδώσει ένας ρυθμός μείωσης που ξεπερνάει το 2% κατ' έτος. Αυτό, όμως, είναι και αύξηση της απασχόλησης, καθώς, τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 300.000 νέες θέσεις εργασίας, με το 70% αυτών να είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης, κάτι που έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας.
Αναφερόμενος στη μάχη ενάντια στην εργασιακή αυθαιρεσία, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «με βάση το "point system" που έχουμε θεσμοθετήσει, οι ποινές για τις επιχειρήσεις που αθροίζουν συνεχείς παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας ξεκινούν από την αναστολή λειτουργίας και φτάνουν ακόμα και στο οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι πλέον, με τη νέα αρχιτεκτονική του προστίμου, εργαζόμενοι που θα βρεθούν να δουλεύουν αδήλωτοι, αυτομάτως παίρνουν τρεις μήνες ένσημα, ενώ το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί, σε περίπτωση που ο εργοδότης προσλάβει τον εκάστοτε εργαζόμενο. «Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε ένα κίνητρο στους εργαζόμενους, ώστε να προβούν σε καταγγελία, ενώ, ταυτόχρονα, οχυρώσαμε νομικά και θεσμικά τους επιθεωρητές εργασίας» σημείωσε.
Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι καταγγελίες αποδίδουν. «Για το 2017, σε περισσότερο από το 60% των περιπτώσεων για τις οποίες έγινε καταγγελία για τη μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων, μετά την παρέμβαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), τα χρήματα αποδόθηκαν κατευθείαν στους εργαζόμενους, με τις υπόλοιπες περιπτώσεις να παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης», δήλωσε ο κ. Ηλιόπουλος, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα της προστασίας των μισθών και των δεδουλευμένων που, όπως ανέφερε, «έχουμε νομοθετήσει σειρά μέτρων, με τελευταία αυτά για τη συνευθύνη στις εργολαβίες και τις υπεργολαβίες και τη δυνατότητα έκδοσης διαταγής πληρωμής κατά του οφειλέτη εργοδότη. Πλέον, η μη καταβολή δεδουλευμένων συνιστά βλαπτική μεταβολή της σύμβασης, κάτι αυτονόητο μεν, που, όμως, δεν είχε νομοθετηθεί, μέχρι σήμερα» υπογράμμισε.
Τέλος, αναφερόμενος στους εργάτες γης, δήλωσε ότι, μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα έχει κυρωθεί η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας 129 «μία θεσμική ανεπάρκεια της ελληνικής διοίκησης, κάτι που θα αλλάξει όλη τη δομή της Επιθεώρησης Εργασίας και θα της δώσει μία νέα δυναμική σε αυτόν τον τομέα».