Οικονομία

Και ο αστακός στο τραπέζι "ως γλυκαντικό" στη νέα εμπορική πρόταση της Ε.Ε προς ΗΠΑ


Σταδιακή μείωση δασμών σε προϊόντα «μη ευαίσθητα», καθώς και συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της τεχνητής νοημοσύνης και των ψηφιακών υποδομών προβλέπει μεταξύ άλλων η νέα εμπορική πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ, οι οποίες έχουν παραμείνει στάσιμες εδώ και μήνες.

Μέρος του νέου πακέτου αφορά και την παράταση της συμφωνίας του 2020 για δασμολογική απαλλαγή των αμερικανικών εισαγωγών αστακού, η οποία λήγει τον Ιούλιο. Η συμφωνία αυτή είχε ήδη συμβάλει σε αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών προς την Ευρώπη και η Ε.Ε εμφανίζεται πρόθυμη να τη συμπεριλάβει ως «γλυκαντικό» στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ωστόσο, η Ε.Ε δεν φαίνεται διατεθειμένη να περιμένει επ' αόριστον. Αν οι συνομιλίες αποτύχουν, φέρεται να προετοιμάζει αντίποινα 108 δισ. δολαρίων, με στοχευμένους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Αβέβαιη εκεχειρία στο μέτωπο ΗΠΑ–Κίνας

Ενώ η Ουάσιγκτον στρέφεται προς τις Βρυξέλλες, η εμπορική ανακωχή με την Κίνα αρχίζει ήδη να τρίζει. Παρά την πρόσφατη συμφωνία για 90ήμερη παύση των δασμών, οι τόνοι έχουν ανέβει ξανά. Οι δύο πλευρές συνεχίζουν πάντως τις επαφές, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους να πραγματοποιούν τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη.

Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει νομικά κατά κάθε οντότητας που συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για τον αποκλεισμό κινεζικών ημιαγωγών. Προηγήθηκε προειδοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου ότι η χρήση chip της Huawei σε οποιαδήποτε χώρα παραβιάζει τους εξαγωγικούς κανόνες των ΗΠΑ, δήλωση που αργότερα αποσύρθηκε.

"Την πληρώνουν" οι καταναλωτές στις ΗΠΑ

Η αστάθεια στις εμπορικές σχέσεις ήδη αφήνει το αποτύπωμά της: οι εξαγωγές κινεζικών iPhones και smartphones προς τις ΗΠΑ έπεσαν τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011. Εν τω μεταξύ, κορυφαίες αμερικανικές επιχειρήσεις προειδοποιούν για τις επιπτώσεις των δασμών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού στις ΗΠΑ, καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει πιέσεις από γεωπολιτικούς κινδύνους, ελλείμματα και αυξήσεις τιμών.

Η Nike ανακοίνωσε αυξήσεις τιμών έως 10 δολάρια για κάποια προϊόντα ενηλίκων από την επόμενη εβδομάδα, διατηρώντας όμως τις τιμές των παιδικών αμετάβλητες. Παράλληλα, επιστρέφει στο Amazon έπειτα από έξι χρόνια, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την απήχησή της απέναντι σε νεότερους ανταγωνιστές.

Η Walmart, από την πλευρά της, είχε ήδη προαναγγείλει αυξήσεις τιμών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την κάλεσε να «απορροφήσει τους δασμούς» και να μην τους μετακυλήσει στους καταναλωτές.

Η κυβέρνηση Τραμπ δείχνει αποφασισμένη να αξιοποιήσει την τρίμηνη παράταση ως μοχλό πίεσης. Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ ξεκαθάρισε ότι, αν οι άλλες χώρες δεν επιδείξουν «καλή πίστη» στις διαπραγματεύσεις, οι δασμοί θα επιστρέψουν στα επίπεδα της 2ας Απριλίου.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ τούς έχει προειδοποιήσει: αν δεν διαπραγματευτείτε ειλικρινά, οι δασμοί θα επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα», δήλωσε ο Bessent στο CNN.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα