Κλίμα επιφυλακτικότητας και αναμονής επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, που συνεχίζει να κινείται στα υψηλά 14ετίας, αναζητώντας κατεύθυνση και επίπεδα ισορροπίας εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας. Ο ΓΔ σημείωσε νωρίτερα νέο ρεκόρ, καταγράφοντας οριακά κέρδη, ενώ οι άλλοι βασικοί δείκτες διολισθαίνουν στο κόκκινο με μικρές απώλειες.
Καταλυτική η επίδραση από τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου δεν υπάρχει σαφής ενιαία τάση και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις, με κεντρικό ζήτημα την προσπάθεια των Ευρωπαίων να βρούν κοινό βηματισμό στο θέμα της Ουκρανίας και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις πολιτικές του προέδρου Τραμπ.
Κατά 0,90% ενισχύεται ο DAX, σχεδόν αμετάβλητος ο CAC-40, στο +0,25% ο βρετανικός FT-100.
Στο ΧΑ τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη από την άνοδο των δύο προηγούμενων εβδομάδων γίνονται τώρα δέλεαρ για ρευστοποιήσεις. Παράλληλα όμως παραμένει ισχυρό το αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ διεθνείς οίκοι συνεχίζουν το μπαράζ ευνοϊκών εκθέσεων για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς.
Τη σκυτάλη πήρε σήμερα η Goldman Sachs, με έκθεση όπου υποστηρίζει ότι ελληνικές επιχειρήσεις θα είναι από τις πλέον ωφελημένες σε περίπτωση τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου. Αναφέρει μάλιστα ότι σημαντικά κέρδη θα αποκομίσουν οι εταιρείες των κλάδων κοινής ωφέλειας και τηλεπικοινωνιών, συμμετέχοντας σε έργα αποκατάστασης των δικτύων.
Ομως η ελληνική αγορά έχει να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα που αναφύονται στο εσωτερικό μέτωπο, με την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης, τις επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις και την ακρίβεια.
Μετοχές και δείκτες
Προς το παρόν η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική, ο τζίρος κινείται σε μέτρια-χαμηλά επίπεδα, ενώ υπό πίεση βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.604 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητος. Μέχρι στιγμής έχει κινηθεί από τις1.598,35 μονάδες (-0,37%) μέχρι τις 1.607,2 (+0,18%). Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης "γράφει" -0,17% στις 3.918 μονάδες. Περίπου 0,20% υποχωρεί ο δείκτης των mid caps.
O τραπεζικός δείκτης χάνει 0,65%, έχοντας σημειώσει χαμηλό -0,77%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Attica Bank +1,1% και η Κύπρου +0,4%. Αμετάβλητη η Εθνική, στο κόκκινο οι Eurobank -1%, Πειραιώς και Alpha -0,9%, Optima -0,7%, Ελλάδος -0,4%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Μυτι η Coca-Cola που πυροδότησε χθες το ράλι ληναίος +1,7%, Ελλάκτωρ +1,5%, Coca-Cola, Jumbo και Σαράντης +0,7%, ΕΛΠΕ +0,5%.
Απώλειες καταγράφουν ΟΤΕ -1,6%, ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,5%.
Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχωρίζει η Frigoglass, που σημειώνει δεύτερο limit up +10%, με ασυνήθιστα μεγάλο όγκο συναλλαγών