Ενώ το πακέτο παροχών και φοροελαφρύνσεων αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, η αγορά περιμένει με εύλογο ενδιαφέρον τα πρώτα απτά αποτελέσματα από την υλοποίησή του.
Επιχειρήσεις όλων των κλάδων – κυρίως στους τομείς αγαθών ευρείας κατανάλωσης, τροφίμων, ιματισμού και εστίασης - προσδοκούν σημαντική αύξηση τζίρου τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, με προοπτική να διατηρηθεί αυτή η ανοδική δυναμική και τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα οι αγορές αξιών – μετοχών και ομολόγων – σπεύδουν να προεξοφλήσουν τη θετική επίδραση στη διαμόρφωση οικονομικού κλίματος, στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, η οποία θα αποτελέσει το υπόβαθρο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη συνέχιση της παραγωγής πρωτογενών υπερπλεονασμάτων.
Στην κατανάλωση
Επιχειρηματικοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι από τα 826 εκατ. ευρώ (μετά από κρατήσεις και φόρους) που θα μπούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως «13η σύνταξη», περίπου 650 εκατ. ευρώ διοχετευθούν άμεσα στην κατανάλωση.
Η επίδραση στον τζίρο παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων θα είναι πολλαπλασιαστική και θα επεκταθεί σε πολλούς κλάδους, που θα ευνοηθούν επίσης από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.
Αύξηση του όγκου πωλήσεων – και εν συνεχεία της παραγωγής – αναμένεται πρωτίστως στον τομέα τροφίμων και άλλων ειδών ευρείας κατανάλωσης, στα οποία μειώνεται ο ΦΠΑ.
Υπολογίζεται ότι το κόστος του «καλαθιού της νοικοκυράς» θα μειωθεί περίπου κατά 9%, αν η μείωση του ΦΠΑ μεταφερθεί στις λιανικές τιμές. Σημαντική ελάφρυνση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα προκύψει επίσης από τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Παράγεται εισόδημα
Το συνολικό άμεσο ετήσιο όφελος για συνταξιούχους, καταναλωτές, φορολογούμενους και επιχειρήσεις υπολογίζεται σε 1,1 δισ. ευρώ. Όμως η συνολική θετική επίδραση στην οικονομία θα είναι πολύ μεγαλύτερη – και όχι μόνο αποτιμώμενη σε χρήμα: Λαμβάνοντας υπόψη τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την τόνωση της ζήτησης, οι τράπεζες σπεύδουν να ανοίξουν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, διοχετεύοντας περισσότερα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στελέχη του τμήματος αναλύσεων μεγάλης τράπεζας εκτιμούν ότι οι φοροελαφρύνσεις και οι παροχές που θα «λιπάνουν τα γρανάζια της μηχανής» της οικονομίας, θα δημιουργήσουν τελικά πρόσθετο εισόδημα της τάξεως του 0,2% του ΑΕΠ. Θα είναι μια αποφασιστική συμβολή στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, που θα διευκολύνει και την υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων.
Τις εκτιμήσεις αυτές συμμερίζονται όχι μόνο οι οικονομικοί επιτελείς της κυβέρνησης, αλλά και τα αρμόδια στελέχη της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, όπως και οι επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών, που δεν έχουν προβάλει ουσιαστικές ενστάσεις για το κυβερνητικό πακέτο μέτρων. Οι παρατηρήσεις τους μέχρι τώρα ήταν μάλλον ενημερωτικού χαρακτήρα και «προς επιβεβαίωση του ρόλου τους», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν αξιωματούχοι της Κομισιόν.