Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της θα περιέχει η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στα εγκαίνια της ΔΕΘ, όπου θα παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή περίοδο. Ο στρατηγικός σχεδιασμός έχει ορίζοντα τετραετίας – τουλάχιστον όσον αφορά το δημοσιονομικό μέρος και τα κοινωνικά μέτρα, τα οποία είναι κοστολογημένα, ώστε να μην υπάρξει ζήτημα αμφισβήτησής τους από τους δανειστές.
Περιλαμβάνει και θεσμικές αλλαγές στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων, οι οποίες δεν έχουν δημοσιονομική επίπτωση, αλλά θα συμβάλουν στην αύξηση των αμοιβών εργασίας και στην αποκατάσταση δικαιωμάτων που «ισοπεδώθηκαν» μέσα στη λαίλαπα των μνημονιακών ρυθμίσεων, την περίοδο 2012-2015.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από δηλώσεις του πρωθυπουργού και αρμοδίων υπουργών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει επίσης από το βήμα της ΔΕΘ ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων και οικονομικής πολιτικής. Περιλαμβάνει άμεσα φοροελαφρύνσεις, εισφοροελαφρύνσεις και στοχευμένες παροχές σε εισοδηματικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει
• Μειώσεις φόρων εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών
• Μείωση του βασικού φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, από 29%ισχύει σε 26%.
• Ελαφρύνεις στον ΕΝΦΙΑ για μικροϊδιοκτήτες και οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα
• Πρόσθετες εισοδηματικές ενισχύσεις υπό μορφή της επιδότησης για τη στέγαση φοιτητών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων
• Ειδική μέριμνα για τους πυρόπληκτους.
Το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων έχει υπολογισθεί και έχει αποφασισθεί πώς θα καλυφθεί. Θα χρησιμοποιηθεί κυρίως το πρωτογενές υπερπλεόνασμα, το οποίο εκτιμάται. Ποσό τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθεί στα κοινωνικά στρώματα εκείνα που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.