Ένα διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει το Δημόσιο και αφορά στις καταπατήσεις ακινήτων, οικισμών και γαιών που ανήκουν σ’ αυτό, επιχειρεί να λύσει-στο μέτρο του εφικτού το υπουργείο Οικονομικών. Το ΥΠΟΙΚ έχει στα σκαριά νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, επιδιώκοντας να βάλει τάξη στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ν/σ θα προσφέρει τη δυνατότητα στους «καταπατητές», να αποκτούν τους τίτλους κυριότητας των ακινήτων, έναντι ενός ποσού το οποίο θα διαμορφώνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Ένα από αυτά και ενδεχομένως το πιο σημαντικό θα είναι ένα ποσοστό επί της τρέχουσας αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Πρόθεση του ΥΠΟΙΚ, πάντως, σ' ό,τι αφορά ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνοι-ανάπηροι) και άλλοι με αποδεδειγμένη μικρή οικονομική δυνατότητα, είναι να δίδονται οι τίτλοι κυριότητας με χαμηλό τίμημα. Σ' ό,τι αφορά τις αγροτικές εκτάσεις και την εξαγορά του, ο κάτοχός του πρέπει να αποδεικνύει ότι το βασικό του επάγγελμα είναι αγρότης.
Το τίμημα θα είναι χαμηλό για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, για ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία. Ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Το τίμημα ανάλογα με το ύψος του θα εξοφλείται σε δόσεις.
Τα στοιχεία και στατιστικά που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο, καταδεικνύουν με ανάγλυφο τρόπο, το χρονίζον πρόβλημα το οποίο διογκώθηκε με το πέρασμα των δεκαετιών. Η μεγαλύτερη ζημία για το Δημόσιο «εδράζεται» στην Αττική, ότι το 80% των δημοσίων ακινήτων είναι καταπατημένα-μερικώς ή εξ ολοκλήρου.
Στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στη Θεσσαλία, τα καταπατημένα δημόσια κτήματα υπολογίζονται ότι φτάνουν τα 70%.