Με σχεδόν 8 χρόνια ζωής, η SARGIA PARTNERS συνεχίζει να παρέχει τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της σε Ανώτατα Διοικητικά Στελέχη εταιρειών της Ευρώπης, εν μέσω έντονων προκλήσεων στο εκάστοτε οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο των πελατών της.
Είναι γεγονός πως οργανισμοί και επιχειρήσεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, έρχονται συχνά αντιμέτωπες με αλλαγές που καθορίζουν την εξέλιξή τους. Η SARGIA Partners, με επικεφαλής την κα. Γεωργία Καρτσάνη εφαρμόζει καινοτόμες προσεγγίσεις, εργαλεία και λύσεις που βασίζονται στις πλέον εξελιγμένες θεωρίες και πρακτικές των σύγχρονων Επιστημών Συμπεριφοράς και Ανάπτυξης, της Νευροεπιστήμης, των Αρχών μαθησιακών οργανισμών και του Coaching.
Η πολυετής κρίση, άλλωστε, στη χώρα μας ανέδειξε πληθώρα παραδειγμάτων, εταιρειών και στελεχών, που είχαν να αντιμετωπίσουν κομβικά προβλήματα για την μακροημέρευση τους στον κόσμο των επιχειρήσεων, αντίστοιχα.
Το παράδειγμα της Ελλάδας σε σύγκριση με Πορτογαλία και Ιρλανδία
Δυο χώρες μέλη της ΕΕ που συμπορεύτηκαν με την Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης είναι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Χώρες που όμως επέλεξαν διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του προβλήματος και κατάφεραν να βγουν πιο γρήγορα και με λιγότερες απώλειες από την οικονομική περιπέτεια.
Η Πορτογαλία
Μια κοινωνία που διαχειρίστηκε την υποχρεωτική διαρθρωτική αλλαγή με συλλογικότητα, ευρύτητα σκέψης, δημιουργικότητα και βλέμμα στραμμένο στο μέλλον
Η οικονομική ύφεση βρήκε την Πορτογαλία σε ήδη κρίσιμη κατάσταση. Για να αντιμετωπίσει τις νέες οικονομικές και επιχειρηματικές προκλήσεις, επένδυσε στην ανάπτυξη του μορφωτικού και τεχνικού επιπέδου του εργατικού της δυναμικού και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, τομέα στον οποίο βρισκόταν σταθερά πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με στοχευμένες παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία αλλά και περαιτέρω ενθάρρυνση του επενδυτικού κλίματος, δημιούργησε συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα σε γρήγορη ανασύνταξη και ανάκαμψη.
Η Ιρλανδία
Πλουραλισμός απόψεων για τη διευθέτηση της κρίσης που έλαβε θεσμικές διαστάσεις.
Με μεγάλη παράδοση στα αγωνιστικά κοινωνικά κινήματα η Ιρλανδική κοινωνία αντέδρασε συλλογικά και συντεταγμένα στην κρίση. Εντοπίζοντας τα κρίσιμα ζητήματα, κάνοντας ξεκάθαρες επιλογές για τον προσανατολισμό της χώρας και βασιζόμενοι στις γνώσεις των ειδικών, οι Ιρλανδοί ακολούθησαν μια πορεία που συνδύαζε την κοινωνική συμμετοχή με την τεχνοκρατική πρόταση, μακριά από ανορθολογικές σειρήνες.
Η Ελλάδα
Η Ελλάδα έγινε πεδίο εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών άλλων χωρών. Οι προσπάθειες αυτές όμως αγνόησαν ότι η πρόκληση για την Ελλάδα δεν ήταν διαρθρωτική αλλά προσαρμοστική και αφορούσε κομβικά ζητήματα νοοτροπίας
- Η ζητούμενη αλλαγή απαιτούσε μία νέα προσέγγιση που προϋπέθετε τη συνειδητή και συλλογική αλλαγή νοοτροπίας (Mindset Shift) και τον απογαλακτισμό από παρωχημένα και αναποτελεσματικά μοντέλα και πρακτικές
- Προϋπέθετε τον επαναπροσδιορισμός προτεραιοτήτων και τη δημιουργία στόχου και οράματος με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον
- Αλλά κυρίως, απαιτούσε τον επαναπρογραμματισμό του τρόπου αντίληψης και σκέψης μας, και την ουσιαστική επανακωδικοποίηση του πλαισίου και του οράματος της αλλαγής