"Οι κρύοι χειμώνες βοήθησαν τη Μόσχα να νικήσει τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ποντάρει τώρα ότι το ράλι στις τιμές ενέργειας και οι πιθανές ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα θα πείσουν την Ευρώπη να πιέσει την Ουκρανία για εκεχειρία με τους όρους της Ρωσίας", όπως αναφέρουν στο Reuters ρωσικές πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα του Κρεμλίνου.
Οι ίδιοι σημειώνουν πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη που βλέπει η Μόσχα, δεδομένου ότι το Κίεβο δεν θα διαπραγματευτεί έως ότου η Ρωσία εγκαταλείψει ολόκληρη την Ουκρανία.
«Έχουμε χρόνο, μπορούμε να περιμένουμε», όπως τόνισε πηγή κοντά στις ρωσικές αρχές και πρόσθεσε πως "θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για τους Ευρωπαίους. Θα μπορούσαμε να δούμε διαμαρτυρίες, αναταραχές. Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να σκεφτούν δύο φορές να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να σκεφτούν ότι είναι ώρα για μια συμφωνία."
Άλλη πηγή γύρω από το Κρεμλίνο επεσήμανε ότι η Μόσχα πίστευε ότι θα μπορούσε ήδη να διακρίνει σημάδια μιας παραπαίουσας ευρωπαϊκής ενότητας και περιμένει ότι αυτή η διαδικασία θα επιταχυνθεί εν μέσω χειμερινών δυσκολιών και συμπλήρωσε ότι "θα είναι πολύ δύσκολο αν (ο πόλεμος) τραβήξει το φθινόπωρο και το χειμώνα. Έτσι υπάρχει ελπίδα ότι (οι Ουκρανοί) θα ζητήσουν ειρήνη", ενώ το Κρεμλίνο αρνείται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό όπλο.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε tweet για την εθνική τους εορτή της Ουκρανίας, ανέφερε: "Η ΕΕ ήταν μαζί σας σε αυτόν τον αγώνα από την αρχή. Και θα είμαστε για όσο χρόνο χρειαστεί".
Τα δυτικά εκατομμύρια και η στρατιωτική βοήθεια κάνουν την Ουκρανία να θεωρεί ότι έχει πιθανότητες να αλλάξει τα δεδομένα. «Για να καταστούν δυνατές οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να αλλάξει το status quo στο μέτωπο υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», επεσήμανε στο Reuters ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, Mykhailo Podolyak και πρόσθεσε πως «είναι απαραίτητο ο ρωσικός στρατός να υποστεί σημαντικές τακτικές ήττες».
Η Ουκρανία κάνει λόγο για μεγάλη αντεπίθεση με στόχο την ανακατάληψη του Νότου, αν και η Ρωσία έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της.
Παράλληλα, η κατάσταση έχει ανεβάσει τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά ρεκόρ. Η ΕΕ απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και έδωσε "πράσινο φως" για μερική απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού αργού, με τη Ρωσία να μειώνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Οι χώρες της ΕΕ ψάχνουν εναλλακτικές προμήθειες για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά μόνο λίγοι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας θεωρούν ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες.
Την ώρα που η Ρωσία υπογραμμίζει τα τεχνικά ζητήματα, τις δυτικές κυρώσεις και την άρνηση ορισμένων χωρών να πληρώσουν σε ρούβλια ως αιτίες για τις μειωμένες ροές αερίου, ενώ σημειώνονται έσοδα ρεκόρ από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
«Το Κρεμλίνο φυσικά υπολογίζει στην πιθανότητα να χάσουμε το ενδιαφέρον μας λόγω των ενδιάμεσων εκλογών στην Αμερική, την αλλαγή πρωθυπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα προβλήματα της Γερμανίας», σημειώνει ο απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη. "Ο πόλεμος είναι μια δοκιμασία υλικοτεχνικής υποστήριξης και μια δοκιμασία βούλησης. Η δοκιμασία θα είναι - έχουμε εμείς στη Δύση μεγαλύτερη βούληση από το Κρεμλίνο; Νομίζω ότι αυτή θα είναι η πρόκληση", είπε ο ίδιος.
Η πρώτη εκ των πηγών κοντά τόνισε ότι η Μόσχα σε οποιαδήποτε μελλοντική πιθανή ειρηνευτική συμφωνία ήθελε να κλειδώσει εδαφικά κέρδη, να εξασφαλίσει ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς και το Κίεβο να δεσμευτεί για στρατιωτική ουδετερότητα.
Ο Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι το Κίεβο δεν θα συμφωνήσει σε καμία πρόταση για πάγωμα των σημερινών μετώπων προκειμένου να «ηρεμήσει» τη Μόσχα, ενώ ο Podolyak είπε ότι η Δύση προμήθευε το Κίεβο με αρκετά όπλα για να «μην πέσει», αλλά όχι αρκετά για να κερδίσει, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη.