Αγορές

Οι αναδυόμενες αγορές (και η Ελλάδα) στο προσκήνιο, καθώς ενισχύεται το αφήγημα "πουλήστε ΗΠΑ"


Οι αναδυόμενες αγορές επιστρέφουν δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς το αφήγημα «πουλήστε ΗΠΑ» ενισχύεται ξανά, με αφορμή την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Moody’s.

Η Bank of America χαρακτήρισε πρόσφατα τις αναδυόμενες αγορές ως την «επόμενη ανοδική αγορά». Σύμφωνα με σημείωμα της ομάδας του στρατηγικού αναλυτή Michael Hartnett, ο συνδυασμός ενός πιο αδύναμου δολαρίου, κορύφωσης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας καθιστά τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών ως την πιο ελκυστική επιλογή αυτή τη στιγμή.

Την ίδια γραμμή ακολούθησε και η JPMorgan, αναβαθμίζοντας τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών από ουδέτερες σε υψηλής στάθμισης (overweight), επικαλούμενη την αποκλιμάκωση στις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ–Κίνας και τις ελκυστικές αποτιμήσεις.

Η αυξανόμενη επιφυλακτικότητα απέναντι στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, όπως αποτυπώθηκε πρόσφατα με μαζικές πωλήσεις σε ομόλογα, μετοχές και το δολάριο, ενισχύει το ράλι στις αναδυόμενες αγορές.

Ο δείκτης MSCI Emerging Markets, που παρακολουθεί μεγάλες και μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις σε 24 χώρες, έχει ενισχυθεί κατά 8,55% από τις αρχές του έτους, σε αντίθεση με την οριακή άνοδο μόλις 1% του S&P 500 στο ίδιο διάστημα.

Η διαφορά έγινε ακόμη πιο έντονη μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ στις 2 Απριλίου για «ανταποδοτικούς» δασμούς προς φίλους και αντιπάλους. Ενώ οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες υπέστησαν απώλειες αμέσως μετά, η εβδομάδα που ακολούθησε έδειξε σαφή αποκλίνουσα τάση: από 9 έως 21 Απριλίου, ο S&P 500 υποχώρησε πάνω από 5%, ενώ ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών σημείωσε άνοδο 7%.

Παρότι οι αποδόσεις των αμερικανικών μετοχών και ομολόγων ανέκαμψαν ελαφρώς στη συνέχεια, η υποβάθμιση από τον Moody’s την περασμένη εβδομάδα αναζωπύρωσε τις ανησυχίες. Τη Δευτέρα, η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου άγγιξε προσωρινά το 5%, επίπεδο που είχε να εμφανιστεί από τον Νοέμβριο του 2023, ενώ την Τρίτη οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν απώλειες μετά από έξι διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Επενδυτική στροφή;

Οι τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με τον Malcolm Dorson, επικεφαλής επενδύσεων στη Global X ETFs, υπογραμμίζουν την ανάγκη για γεωγραφική διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων.

«Μετά από μια δεκαετία υποαπόδοσης έναντι του S&P 500, οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση για να υπεραποδώσουν στον νέο κύκλο», εξηγεί, σύμφωνα με το CNBC. Το σενάριο, λέει, μοιάζει με “τέλεια καταιγίδα”: πιο αδύναμο δολάριο, εξαιρετικά χαμηλή επενδυτική τοποθέτηση και υψηλότερη αναπτυξιακή δυναμική με ελκυστικές αποτιμήσεις.

Ο Dorson σημειώνει ότι οι Αμερικανοί επενδυτές διατηρούν μόνο 3% έως 5% του χαρτοφυλακίου τους σε αναδυόμενες αγορές, σε αντίθεση με το 10,5% που προβλέπει ο MSCI Global Index, ο οποίος καταγράφει την απόδοση των ανεπτυγμένων αγορών.

Επιπλέον, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών διαπραγματεύονται με 12 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, σε χαμηλότερο από το συνηθισμένο discount έναντι των ανεπτυγμένων αγορών, σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan.

Και η Ελλάδα στις αγορές που ξεχωρίζουν

Ο Dorson ξεχωρίζει την Ινδία ως τη σημαντικότερη μακροπρόθεσμη επενδυτική ευκαιρία, λόγω της εγχώριας ζήτησης, και επισημαίνει την ελκυστική αποτίμηση της Αργεντινής. Παράλληλα, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών όπως η Ελλάδα και η Βραζιλία τις καθιστά πλέον πιο ελκυστικές.

Για τον Mohit Mirpuri, διαχειριστή κεφαλαίων της SGMC Capital, η μετατόπιση έχει ήδη ξεκινήσει: «Μετά από χρόνια υπεραπόδοσης των ΗΠΑ, οι παγκόσμιοι επενδυτές αρχίζουν να αναζητούν εναλλακτικές για διαφοροποίηση και αποδόσεις και οι αναδυόμενες αγορές επιστρέφουν δυναμικά στη συζήτηση».

Ο Ola El-Shawarby, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη VanEck, σημειώνει, συμφωνα με το CNBC, ότι η αποδυνάμωση του δολαρίου —υπό την πίεση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του αυξανόμενου χρέους— παραδοσιακά ενισχύει τις ροές προς τις αναδυόμενες αγορές και σταθεροποιεί τα νομίσματά τους.

Αλλά τι θα μπορούσε να κάνει αυτή τη φορά τη διαφορά σε σχέση με προηγούμενες συγκυρίες που εξανεμίστηκαν;

«Έχουμε ξαναδεί ράλι στις αναδυόμενες αγορές που τελικά ξεφούσκωσαν, κυρίως επειδή βασίζονταν σε βραχυπρόθεσμες μακροοικονομικές συνθήκες», εξηγεί η El-Shawarby. Αυτή τη φορά, όμως, το σκηνικό είναι διαφορετικό: συνδυασμός βαθιά υποτιμημένων αποτιμήσεων, ιστορικά χαμηλής επενδυτικής έκθεσης και διαρθρωτικών βελτιώσεων σε βασικές αγορές όπως η Ινδία, καθιστούν την ανοδική τάση ενδεχομένως πιο βιώσιμη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα