Έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο αποχής λόγω γεωπολιτικών εντάσεων και αυστηρότερης ρυθμιστικής εποπτείας, οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στην Κίνα, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους κυρίως στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Η ώθηση αυτή συνδέεται με την εντυπωσιακή πρόοδο κινεζικών εταιρειών όπως η DeepSeek, τη θετική πορεία της αγοράς IPO στο Χονγκ Κονγκ – η οποία φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τη Wall Street σε κεφάλαια που θα αντληθούν – αλλά και τα τελευταία «φιλικά» μηνύματα του Πεκίνου προς την επιχειρηματική κοινότητα.
Ο δείκτης Hang Seng έχει καταγράψει άνοδο άνω του 20% από την αρχή του έτους, ενισχύοντας το επενδυτικό κλίμα. Παράλληλα, κινεζικά venture capital funds επαναφέρουν το δολάριο ως βασικό νόμισμα fundraising, μετά από αρκετά έτη εξάρτησης από επενδυτές του εσωτερικού και γουάν.
Η BAI Capital, με έδρα το Πεκίνο και στήριξη από τον όμιλο Bertelsmann, ξεκίνησε φέτος τη συγκέντρωση νέου fund ύψους 800 εκατ. δολαρίων, με στόχο να το διαθέσει εξ ολοκλήρου σε κινεζικές επιχειρήσεις τεχνολογίας, πολλές εκ των οποίων σχεδιάζουν εισαγωγή στο χρηματιστήριο εντός διετίας.
Αντίστοιχα, η Future Capital Discovery Fund, γνωστή για την πρώιμη επένδυσή της στην Li Auto, συγκέντρωσε 210 εκατ. δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Όπως εξηγούν στελέχη της εταιρείας, η ανάγκη για άμεση αξιοποίηση «παραθύρων ευκαιρίας» στην αγορά έχει αντικαταστήσει το μοντέλο σταθερής, περιοδικής άντλησης κεφαλαίων.
Οι επενδυτικές στρατηγικές επικεντρώνονται πλέον σε κλάδους όπως οι AI agents, το hardware, αλλά και οι πλατφόρμες γεννητικής νοημοσύνης.
Η περίπτωση ByteDance και η άνοδος των «δευτερογενών» επενδύσεων
Πέρα από τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ισχυρό ενδιαφέρον καταγράφεται και για επενδύσεις απευθείας σε μη εισηγμένες μεγάλες εταιρείες, όπως η ByteDance – μητρική του TikTok – και η Xiaohongshu. Η αξία της ByteDance εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί από τα 245 στα 340 δισ. δολάρια το 2025, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, παρά τις πιέσεις που δέχεται λόγω της αμερικανο-κινεζικής έντασης γύρω από την TikTok.
Η κινεζική τεχνολογική εταιρεία, εκτός από τον ρόλο της στο ηλεκτρονικό εμπόριο (μέσω του Douyin) και την τεχνητή νοημοσύνη (μέσω των Doubao και Coze), προσελκύει πλέον επενδύσεις που θυμίζουν περισσότερο θεματικά ETF σε AI, λόγω του πολυκλαδικού της προφίλ.
Παράλληλα, η Tencent ενισχύει τις δραστηριότητές της στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και των συμμετοχών, σημειώνοντας πενταπλασιασμό κερδών από κοινοπραξίες και θυγατρικές μέσα στο 2024.
Ανάκαμψη με διεθνή στρατηγική
Οι κινεζικές επενδυτικές εταιρείες δεν περιορίζονται πλέον στην εγχώρια αγορά. Η BAI Capital σχεδιάζει να επενδύσει το ήμισυ των νέων κεφαλαίων της σε εγχώριες startups με διεθνείς φιλοδοξίες, στους τομείς του fintech, της ψυχαγωγίας, της τεχνητής νοημοσύνης και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το υπόλοιπο κεφάλαιο θα διατεθεί σε παραδοσιακούς τομείς όπως η υγεία, η κατανάλωση και οι εγχώριες τεχνολογίες.
Ενδεικτική είναι η παρουσία της BAI στην Stori, μία ψηφιακή τράπεζα στο Μεξικό με εκατομμύρια πελάτες. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, επιβεβαιώνει τη διεύρυνση του επενδυτικού ορίζοντα των κινεζικών VCs, οι οποίοι αναζητούν πλέον ευκαιρίες πέρα από τα σύνορα της χώρας.
Προβληματισμοί και αβεβαιότητες
Παρά την αισιοδοξία, δεν λείπουν οι επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα αυτής της επενδυτικής δυναμικής. Η οικονομία της Κίνας εμφάνισε μεν σταθερό ρυθμό ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του 2025, ωστόσο η πτώση των επενδύσεων σε ακίνητα και η υποτονική κατανάλωση στους κλάδους που βρίσκονται στο επίκεντρο προκαλούν ανησυχία για το δεύτερο εξάμηνο.
Παράλληλα, οι εντάσεις με τις ΗΠΑ, αν και με σημάδια αποκλιμάκωσης – όπως έδειξε η πρόσφατη συνάντηση του Κινέζου διπλωμάτη Wang Yi με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Marco Rubio – εξακολουθούν να σκιάζουν τις προοπτικές διασυνοριακών επενδύσεων.
Ωστόσο, το κλίμα στην κινεζική αγορά παρουσιάζει σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης, με θεσμικούς επενδυτές από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για επιλεκτικές τοποθετήσεις στην επόμενη γενιά κινεζικής καινοτομίας.