Για 13 συναπτά έτη θα πρέπει να εργάζεται ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό, για να αγοράσει μια μέση κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτοντας μάλιστα το σύνολο των εισοδημάτων του, για να επιτύχει αυτό τον… στόχο! Αυτό προκύπτει από έκθεση του ΟΟΣΑ, που τοποθετεί την Ελλάδα στην 6η υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών του οργανισμού, μετά τη Νέα Ζηλανδία, την Κορέα, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Αυστραλία.
Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού (Housing taxation in OECD countries) η αγορά μίας κατοικίας 100 τετραγωνικών μέτρων το 2020 αντιστοιχούσε στα εισοδήματα σχεδόν 13 ετών ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού έναντι 11,7 ετών το 2000. Εν αντιθέσει, για παράδειγμα με ότι ισχύει στις ΗΠΑ, όπου ένα μέσο νοικοκυριό στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αγοράσει μια κατοικία 100 τμ. θα πρέπει να διαθέσει εισοδήματα 4,1 ετών.
Στην Ελλάδα αν και καταγράφεται υψηλό ποσοστό ιδιοκτησίας κύριας κατοικίας (72%), η αύξηση στις τιμές των κατοικιών και των ενοικίων τα τελευταία χρόνια κάνει όλο και λιγότερο προσιτή την απόκτηση κατοικίας, ιδιαίτερα για τους νεότερους.
Την πρωτοκαθεδρία στη συγκεκριμένη λίστα του ΟΟΣΑ έχει η Νέα Ζηλανδία με 18,7 ετήσια εισοδήματα που απαιτούνται για την αγορά κατοικίας 100 τμ. Ακολουθούν η Κορέα με 16,6, η Ιρλανδία με 16,1, το Λουξεμβούργο με 15,8 και η Αυστραλία με 14,4. Η ευκολότερη συγκριτικά αγορά κατοικίας καταγράφεται στις ΗΠΑ όπου χρειάζονται τα εισοδήματα 4,1 ετών και ακολουθούν η Λιθουανία με 6,5, η Φινλανδία με 6,7, η Ιαπωνία με 7,5, η Νορβηγία με 7,8 και η Ιταλία με το εισοδήματα 8,7 ετών
Ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό για να αγοράσει μια μέση κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων στην Ελλάδα θα πρέπει να εργάζεται 13 χρόνια και να διαθέσει το σύνολο των εισοδημάτων του για την απόκτησή της. Αντίθετα ένα μέσο νοικοκυριό στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αγοράσει μια κατοικία 100 τμ. θα πρέπει να διαθέσει εισοδήματα 4,1 ετών.