Πάνω από 50.000 σαρωτικούς φορολογικούς ελέγχους σε τουριστικούς προορισμούς αλλά και στο σύνολο της αγοράς σε ολόκληρη τη χώρα, εξαπολύει η Εφορία με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Η λήξη του lockdown και το άνοιγμα της αγοράς σε συνδυασμό με το άνοιγμα της αυλαίας στον τουρισμό, ενεργοποιεί το σχέδιο της ΑΑΔΕ για εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους παντού και σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.
Κύριος στόχος, μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα είναι βασικά οι τουριστικές επιχειρήσεις και στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ θα μετατάξει (σε εθελοντική βάση) εφοριακούς που θέλουν να δουλέψουν σε νησιά και σε ηπειρωτικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Χαλκιδική, το Πήλιο και η βόρεια Πελοπόννησος.
Αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι δεν θα πραγματοποιούνται από εφοριακούς που υπηρετούν στις τοπικές εφορίες, όπου ενδεχομένως γνωρίζονται με τους ελεγχόμενους, αλλά από υπαλλήλους άλλων περιοχών.
Παραδοσιακά, οι ΔΟΥ που ενισχύονται με έκτακτο προσωπικό είναι του Αιγίου, Θήρας, Κέρκυρας, Κομοτηνής, Κώ, Λευκάδας, Μυκόνου, Ν. Ιωνίας Βόλου, Νάξου, Νέων Μουδανιών, Πάρου, Πολυγύρου και Σάμου.
Στόχος των επιτόπιων ελέγχων είναι η διαπίστωση αν οι επιχειρήσεις κόβουν αποδείξεις και αν χρησιμοποιούν κανονικές και δηλωμένες ταμειακές μηχανές, καθώς οι έλεγχοι των τελευταίων ετών έχουν αναδείξει απίστευτες κομπίνες.
Η… τελευταίας τεχνολογίας κομπίνα είναι το ειδικό λογισμικό το οποίο παρεμβαίνει στις ταμειακές μηχανές και σβήνει αποδείξεις που εκδόθηκαν.
Για το 2021, με όλες τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν λόγω του κορονοϊού, έχει προγραμματιστεί η διενέργεια 46.720 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις ΔΟΥ και τις Υπηρεσίες Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).
Όμως, πέρυσι το 2020 που ήταν επίσης έτος κορονοϊού, το σχέδιο της ΑΑΔΕ περιλάμβανε τη διενέργεια τουλάχιστον 21.700 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ, αλλά και επιπλέον 6.000 ελέγχων από τις ΥΕΔΔΕ.
Όμως διενεργήθηκαν σχεδόν διπλάσιοι έλεγχοι και συγκεκριμένα στο διάστημα 1η Ιουνίου έως της 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 43.459 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (υπερκαλύπτοντας το ελάχιστο πλήθος των 27.700 επιτόπιων ελέγχων σύμφωνα με το σχέδιο), από τους οποίους 32.006 διενεργήθηκαν από τις ΔΟΥ και 11.453 έλεγχοι από τις ΥΕΔΔΕ. Τα ποσοστά εντοπισθείσας παραβατικότητας ανήλθαν σε 14,6% και 35,2% αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο αυτό και οι προγραμματισμένοι, για φέτος, 46.720 έλεγχοι είναι οι ελάχιστοι που θα πραγματοποιηθούν και με βεβαιότητα θα υπερβούν τους 50.000.
Πρόστιμα και λουκέτα
Ανάλογα με τη βαρύτητα των παραβάσεων που διαπιστώνονται, επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, αλλά και «λουκέτο» από 48 ώρες έως ένα μήνα.
Με λουκέτο αλλά και ποινικές κυρώσεις τιμωρούνται όσοι βιαιοπραγούν σε βάρος των εφοριακών ελεγκτών.