Αποφασισμένοι να επιβάλουν σε κυβέρνηση και τράπεζες το άμεσο «ξεκόλλημα» των πλειστηριασμών, αλλά και τη διεύρυνσή τους από την 1η Μαϊου, χωρίς ειδική προστασία της πρώτης κατοικίας δείχνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, που εκδηλώνουν έντονη δυσφορία για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται ήδη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και πριν φθάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών.
Όπως έγινε σαφές και από τη συνάντηση που είχαν στελέχη των δανειστών με εκπροσώπους της Ένωσης Τραπεζών, επικρατεί έντονη απογοήτευση και εκνευρισμός για πολλά επιμέρους θέματα του χρηματοπιστωτικού «φακέλου» των συζητήσεων της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης:
- Η πρόοδος σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση δανείων με εγγύηση πρώτης κατοικίας είναι ασήμαντη και όλα δείχνουν ότι η ρύθμιση θα αποτύχει, όπως ήδη απέτυχε το αντίστοιχο πρόγραμμα της Κύπρου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες περί διευθέτησης χιλιάδων δανείων. Προς το παρόν, όπως διαπιστώνουν οι δανειστές, το ποσοστό ολοκλήρωσης ρυθμίσεων επί του αριθμού των δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών, οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν.
- Επίσης ασήμαντη είναι η πρόοδος σε άλλα δύο κρίσιμα μέτωπα, για τα οποία γίνονται συνεχείς δυσμενείς παρατηρήσεις στην Ελλάδα στις εκθέσεις αξιολόγησης: οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί άρχισαν με αρκετή... φόρα, αλλά έχουν «βαλτώσει», με τις τράπεζες να επικαλούνται αφενός τη χαμηλή αξία των κατοικιών που θα μπορούσαν να βγουν στο σφυρί, που θα προκαλούσε κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και το γεγονός ότι η παράταση της ρύθμισης για την πρώτη κατοικία εξ ορισμού επιβραδύνει τις κινήσεις για πλειστηριασμούς. Το δεύτερο σοβαρό πρόβλημα για τους δανειστές είναι ότι παραμένει ασήμαντη η πρόοδος στη δικαστική εκκαθάριση των δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, με αποτέλεσμα να φαίνεται πλέον εντελώς ανεδαφική η ελληνική δέσμευση για πλήρη εκκαθάριση ως το τέλος του 2021.
- Σε όλα αυτά τα «βραχυκυκλώματα» προστέθηκε από τις αρχές του έτους και η αποχή των συμβολαιογράφων από την άσκηση των καθηκόντων τους, που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους δανειστές. Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε σήμερα να ανακαλέσει, με τροπολογία στη Βουλή, τη ρύθμιση που προέβλεπε επιβολή προστίμων στους συμβολαιογράφους για περιπτώσεις ανακριβών πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ, ώστε να επανέλθουν το συντομότερο στα καθήκοντά τους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
- Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σοβαρό, πρόβλημα των Θεσμών είναι οι πολύ αργοί ρυθμοί προόδου στην κατάρτιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα, που θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη λήξη του νόμου για την πρώτη κατοικία, υποκαθιστώντας και τις άλλες διατάξεις του νόμου Κατσέλη, που παραμένουν σε ισχύ. Η κυβέρνηση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για εκσυγχρονισμό και απλούστευση του πλαισίου, αλλά και για δημιουργία νέων ηλεκτρονικών εργαλείων εντοπισμού στρατηγικών κακοπληρωτών και επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να βρεθούν σε δυσκολία εξυπηρέτησης των δανείων τους, αλλά οι Βρυξέλλες, γνωρίζοντας καλά πώς οι ελληνικές αρχές τείνουν να χάνουν προθεσμίες, φοβούνται ότι θα φθάσουμε στα τέλη Απριλίου και δεν θα είναι όλα έτοιμα. Έτσι, εκτιμούν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση άλλη μια παράταση του νόμου για την πρώτη κατοικία, η οποία σε καμία περίπτωση, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, δεν πρόκειται να γίνει δεκτή. Αν δεν υπάρξει νέο πλαίσιο, οι δανειστές θα επιμείνουν να προχωρήσουν κανονικά οι πλειστηριασμοί.