Η αναζωπύρωση της υπόθεσης των Τεμπών, μετά τις αποκαλύψεις για τη «μονταζιέρα» και η σφοδρή σύγκρουση που ακολούθησε στη Βουλή ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, δημιουργούν νέα δεδομένα ενόψει των ευρωκλογών.
Αναγκάζουν κυρίως την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της, προσδίδοντας στις επερχόμενες εκλογές τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτήν. Την ίδια στιγμή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλουν να καρπωθούν τη διαφαινόμενη κυβερνητική φθορά και επικρατήσουν στη μεταξύ τους αναμέτρηση για την ανάδειξη του αντίπαλου δέοντος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το πολωτικό κλίμα στην κεντρική πολιτική σκηνή επέστρεψε για τα καλά και αναμένεται να διατηρήσει την υψηλή έντασή του μέχρι τις ευρωκλογές. Εν μέσω αυτή της νέας συνθήκης και με δεδομένες τις δημοσκοπικές απώλειες που αφορούν όχι μόνο τη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τη δημοφιλία του πρωθυπουργού-που για πρώτη φορά «κλονίζεται»-, η κυβέρνηση αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού ενόψει ευρωκλογών. Αρχικώς, ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες έχουν αντιληφθεί ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν πλέον κομβικό σημείο για τη δεύτερη κατά σειρά κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας. Η πεποίθηση που υπήρχε πριν την πρόταση δυσπιστίας, ότι οι ευρωκλογές πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μια διαδικασία «χαλαρής ψήφου», δεν υφίσταται πλέον. Τη θέση της έχει πάρει η ανάγκη για την κυβέρνηση να περιορίσει τυχόν διαρροές και πρόσθετες απώλειες και να καταδείξει με έμπρακτο τρόπο-μέσω των καλπών- ότι έχει τη ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών.
Ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα έχει ως βάση το 30% είναι το πρωταρχικό στοίχημα για το Μαξίμου, καθώς εκτιμά ότι μια τέτοια επίδοση θα αποτελέσει αποστομωτική απάντηση στους αμφισβητίες. Υπό αυτό το πρίσμα ο πρωθυπουργός έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την αναδιοργάνωση του Μαξίμου-μετά τις παραιτήσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου, όπου ο Μάκης Βορίδης θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο. Το επόμενο στάδιο είναι η αντεπίθεση σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο, με έμφαση στην αποκατάσταση της επαφής με την κοινωνία, όπως επίσης και η εμβάθυνση σε ζητήματα καθημερινότητας που ταλανίζουν τους πολίτες. Η ακρίβεια αποτελεί σημείο αναφοράς και ενδεχόμενα νέα μέτρα στήριξης με «φόντο» τις ευρωεκλογές, δεν πρέπει να αποκλείονται.
Οι στόχοι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαβλέπουν τις ευρωεκλογές ως ευκαιρία να εδραιώσουν την το πολιτικό τους status και ως πεδίο… ξεκαθαρίσματος αναφορικά με τη δεύτερη θέση στον εκλογικό στίβο. Το στοίχημα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία Κασσελάκη είναι να μείνει κοντά στα ποσοστά Τσίπρα (17%) και να «σφραγίσει» με ένα θετικό αποτέλεσμα τη νέα εποχή στο κόμμα. Οι διαρροές προς τη Νέα Αριστερά φοβίζουν την ηγεσία της Κουμουνδούρου, που διαμορφώνει τη στρατηγική εδραίωσής της ως τον κύριο εκφραστή του χώρου της Κεντροαριστεράς.
Το ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη θέλει να κάνει το βήμα προς τα εμπρός και να δημιουργήσει δυναμική που θα το φέρουν και πάλι στα υψηλά πατώματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Η σφήνα του Λοβέρδου με το κόμμα «Δημοκράτες», δημιουργεί ένα σχετικό προβληματισμό αναφορικά με τις ψήφους που μπορεί να «υφαρπάξει» από τον εκλογικό κορμό του ΠΑΣΟΚ.