Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, αύριο και μεθαύριο, καθώς, μεταξύ των άλλων θα κριθεί και η διαδικασία εξόδου από τη μεταμνημονιακή εποπτεία.
Στόχος είναι η απεμπλοκή από τη στενή μεταμνημονιακή εποπτεία το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τελειώσει και η αυστηρή ενασχόληση των Βρυξελλών, με τη χάραξη και υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής της χώρας μας.
Στο πλαίσιο αυτό αύριο και μεθαύριο κορυφώνεται η διαδικασία της 13ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, με τις επαφές των αρμόδιων υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, μέσω τηλεδιασκέψεων.
Σημειώνεται ότι προηγήθηκαν οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, για τα επιμέρους ζητήματα των μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών που εκκρεμούν.
Ωστόσο για να φτάσουμε στη λήξη της μεταμνηνιακής εποπτείας τον Αύγουστο του 2022, θα πρέπει να επιλυθούν ή να δρομολογηθούν οι λύσεις σειράς δύσκολων ζητημάτων.
Τρία είναι τα βασικότερα ανοιχτά θέματα των συζητήσεων και συγκεκριμένα:
- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, οι οποίες εμφανίζονται το φαινόμενο του ασανσέρ, καθώς αυξομειώνονται σα τακτά χρονικά διαστήματα.
- Η μείωση του όγκου των εκκρεμών συντάξεων, που ανέρχονται σε περίπου 130.000, αλλά και η εξεύρεση του δημοσιονομικού βάρους που θα προκαλέσουν ύψους 400 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να επιταχύνει τους ρυθμούς απονομής των συντάξεων, αλλά ακόμη δεν είναι ορατά τα αποτελέσματα.
- Η κατάσταση των τραπεζών. Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν το μεγάλο αγκάθι του χρηματοπιστωτικού συστήματος, παρά τη μείωσή τους, μέσω της πώλησής τους σε funds. Οι θεσμοί ζητούν πρόσθετο αλλά και πειστικό σχέδιο απομείωσης των κόκκινων δανείων.
Παράλληλα στην ατζέντα των συζητήσεων κυβέρνησης και θεσμών είναι και τα ακόλουθα θέματα:
- Η πορεία υλοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος δεν «περπατάει», καθώς ναι μεν υπάρχει ενδιαφέρον αλλά ελάχιστες είναι οι ρυθμίσεις οφειλών.
- Να πειστούν οι θεσμοί για την αναβολή για το ερχόμενο φθινόπωρο της λειτουργίας φορέα διαχείρισης των ακινήτων των νοικοκυριών, τα οποία μέσω ορισμένων διαδικασιών, θα κηρύσσονται σε πτώχευση. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι δεν προλαβαίνει τις διαδικασίες ώστε να λειτουργήσει άμεσα ο Φορέας και θα ζητήσει παράταση.
- Το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ και την πορεία αποεπένδυσής του από τις συστημικές τράπεζες.
- Οι εξελίξεις στον κρατικό προϋπολογισμό και στο δημόσιο χρέος, που βρίσκεται στο 200% του ΑΕΠ, υπό τη θετική επίδραση της αυξημένης ανάπτυξης του 2021, αλλά και την αρνητική επίδραση της έξαρσης της πανδημίας.
- Το κόστος των μέτρων στήριξης των επαγγελματιών που πλήττονται από την πανδημία.
- Το κόστος των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών που πλήττονται από τις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.