Χαμηλό βαρομετρικό διαμορφώνει πάλι στο ελληνικό χρηματιστήριο, την ώρα που οι διεθνείς αγορές κινούνται ανοδικά και η Wall Street οδεύει σε νέα ιστορικά ρεκόρ. Οι διαδοχικές ανεπιτυχείς απόπειρες υπέρβασης του οχυρού των 900 μονάδων προκαλούν κόπωση και απογοήτευση στο ΧΑ, ενισχύοντας τη διάθεση για ρευστοποιήσεις προς κατοχύρωση κερδών.
Οι ετήσιες αποδόσεις είναι ήδη εντυπωσιακές και αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, καθώς ο ΓΔ σημειώνει άνοδο της τάξεως του 45% από την αρχή του έτους – και οι τραπεζικές μετοχές υπερδιπλάσια.
Πολλά χαρτοφυλάκια συνδυάζουν τις προσπάθειες κατοχύρωσης κερδών με κινήσεις στα Παράγωγα, επιτείνοντας τις πιέσεις.
Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι κυρίαρχο στοιχείο αυτή την εβδομάδα θα είναι η μεταβλητότητα. Δεν αναμένουν σημαντική υποχώρηση, επισημαίνουν όμως ότι κομβικό σημείο για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ θα είναι το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή.
Κατεύθυνση στην αγορά συνεχίζουν να δίνουν τα τραπεζικά χαρτιά. Η Deutsche Bank αναπροσάρμοσε τις τιμές-στόχους, εκτιμώντας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα βελτιώσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες και την κερδοφορία τους με την μεγάλη άνοδο τιμών (πτώση αποδόσεων) των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Η εκτίμηση αυτή δεν είχε ουσιαστική επίδραση στο ΧΑ. Για την ελληνική αγορά βασική πηγή αβεβαιότητας παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων, όπου πιθανολογείται περαιτέρω όξυνση.
Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται επίσης θα θέματα των τραπεζών και των κόκκινων δανείων, οι εκτιμήσεις για τη ΔΕΗ και τα στοιχεία του νέου Προϋπολογισμού.
Μετοχές και δείκτες
Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με θετικό πρόσημο, αλλά οι δείκτες πήραν γρήγορα καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας χωρίς να εκδηλωθεί καμία αντίδραση. ΓΔ και FTASE25 τερμάτισαν στα απόλυτα χαμηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης έχασε 1,16% στις 880,76 μονάδες, ενώ αρχικά «έγραψε» +0,45% στις 895,1.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,04%, κλείνοντας στις 2.220,05 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,29% στις 855,16 μονάδες. Εθνική -3,5%, Eurobank -3%, Πειραιώς -1,8%, Attica -1,5%, Alpha -1%, Ελλάδος -0,4%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόλις 4 μετοχές με θετικό πρόσημο. Η Coca-Cola με +1,3% στήριξε τους δείκτες. ΟΛΠ +1,1%, ΕΛΠΕ +0,6%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,5%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΠΑΠ -3,4%, Cenergy -2,3%, Φουρλής και Τιτάν -2,2%, Βιοχάλκο -2%. Μυτιληναίος -1,7%.