Στις προτεραιότητες της Κομισιόν φαίνεται πως είναι η ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς οι ανισότητες ανισοτήτων που καταγράφονται μεταξύ βορρά, Βαλκανίων και ευρωπαϊκού νότου, συνεχώς διευρύνονται.
Ειδικότερα, απάντηση σχετικά με το ζήτημα αυτό έδωσε η αρμόδια επίτροπος Ελιζμπιέτα Μπιενκόφσκα, στο ερώτημα που έθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. Με την αρμόδια για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ σημειώνει, πως "αν και οι αγορές του κατασκευαστικού τομέα επλήγησαν από την οικονομική κρίση, για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται θετική ανάπτυξη".
Σύμφωνα με την κ. Μπιενκόφσκα, οι φορείς του κατασκευαστικού τομέα έχουν στη διάθεση τους διάφορα χρηματοδοτικά μέσα, όπως τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, τον μηχανισμό "Συνδέοντας την Ευρώπη" και το πρόγραμμα "Ορίζων 2020".
"Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρέχει δυνατότητες δανειοδότησης για επενδύσεις σε κατασκευαστικά έργα", ενώ "μέσω της πρωτοβουλίας "Έξυπνη χρηματοδότηση για έξυπνα κτίρια", η Επιτροπή προωθεί επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, μεταξύ άλλων και για κτίρια" ανάφερε η επίτροπος.
Ο κ. Παπαδημούλης, στο ερώτημά του επισημαίνει, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, τις ανισότητες που αποτυπώνει στην ετήσια έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Κατασκευαστικής Βιομηχανίας (FIEC), μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού βορρά, με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να ηγούνται και των χωρών των Βαλκανίων και του ευρωπαϊκού νότου, όσον αφορά στην κατασκευαστική δραστηριότητα.
Όπως σημείωσε, "στην Ελλάδα κατέγραψε το 2016 αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -2,1%, στη Βουλγαρία -5,9%, στη Σλοβενία -13,2%, στην Πορτογαλία -4,1%" και ζήτησε να μάθει από την Κομισιόν "ποιες πρωτοβουλίες εξετάζει για την ενίσχυση της απασχόλησης στον κλάδο σε χώρες όπως η Ελλάδα", όπου το 2016 δημιουργήθηκαν μόλις 175.000 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με την επίτροπο, το Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη της ΕΕ να ζητήσουν εξατομικευμένη υποστήριξη για την προετοιμασία και την εφαρμογή διοικητικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων και στον κατασκευαστικό τομέα.