Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό βγαίνει σήμερα η βίλα-κατοικία της οικογένειας Γιατράκου στην Κηφισιά, για ληξιπρόθεσμο στεγαστικό δάνειο 400 χιλιάδων ευρώ, που έχει περιέλθει στη Cepal μέσω τιτλοποίησης. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 2 εκατ. ευρώ με δικαστική απόφαση, μετά από ανακοπή που άσκησαν οι ιδιοκτήτες αδελφοί Κωνσταντίνος-Καίσαρ και Πάτροκλος Γιατράκος.
Είναι η θλιβερή κατάληξη ενός 40ετούς επιχειρηματικού-επενδυτικού σήριαλ με αντικείμενο την αξιοποίηση της νησίδας Πάτροκλος στον Σαρωνικό, στα ανοιχτά των Λεγραινών, την οποία η οικογένεια προσπάθησε να αξιοποιήσει ή να πουλήσει, “σκοντάφτοντας” συνεχώς σε απαγορεύσεις και περιορισμούς από τις κρατικές αρχές.
Μετά τον θάνατο του “πατριάρχη” της οικογένειας, του διακεκριμένου νομικού Πέτρου Γιατράκου, τα οικονομικά βάρη του δικαστικού αγώνα για την αξιοποίηση της νησίδας και οι άλλες υποχρεώσεις που είχαν καλυφθεί με ενυπόθηκα δάνεια, έπεσαν στους ώμους των παιδιών του – του δικηγόρου Κωνσταντίνου-Καίσαρα και του επιχειρηματία Πάτροκλου.
Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας τα δάνεια έπαψαν να εξυπηρετούνται, μπήκαν σε ένα πακέτο τιτλοποίησης της Alpha Bank και περιήλθαν στη Cepal.
Ton Ιανουάριο του 2019 το ακίνητο κατασχέθηκε και αργότερα βγήκε σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς 1,65 εκατ. ευρώ. Οι αδελφοί Γιατράκου άσκησαν ανακοπή, ζητώντας αναπροσαρμογή. Το Μονομελές Πρωτοδικείο τους δικαίωσε εν μέρει, απεφάνθη ότι το ακίνητο αξόζει περισσότερο και όρισε ελάχιστη τιμή 2.001.000 ευρώ.
Σπίτι 870 τετραγωνικών
Το εκποιούμενο ακίνητο περιλαμβάνει:
- Οικόπεδο 2.783 τ.μ. στην Πολιτεία-Κηφισιά
- Διώροφη οικία συνολικής επιφανείας 870 τ.μ. σε τρία επίπεδα - υπόγειο, ισόγειο και α΄ όροφο
- Ισόγεια αποθήκη 62,40 τ.μ.
- Χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, συνολικής επιφανείας 46,60 τ.μ.
-Ο χώρος που χαρακτηρίζεται "υπόγειο", είναι από την άλλη πλευρά υπερυψωμένο ισόγειο,λόγω μεγάλης κλίσης του εδάφους. Περιλαμβάνει σάουνα με WC, κουζίνα με αυτόνομη έξοδο προς τον κήπο και εσωτερική σκάλα επικοινωνίας με το σαλόνι. Εχει πρόσβαση σε playroom και σε αίθουσα-κελάρι με πέτρινο τζάκι, ψυγείο, αποθήκη και κάβα.
- Το ημιυπόγειο - σαν πρώτος όροφος από την άλλη πλευρά- περιλαμβάνει προθάλαμο, καθιστικό με πέτρινο τζάκι, βοηθητικό χώρο υπηρεσίας, καθώς και διαμέρισμα-ξενώνα με αυτόνομη βεράντα, δική του κουζίνα και WC.
- Το ισόγειο περιλαμβάνει χολ, γραφείο, βοηθητική κουζίνα, WC ξένων και σαλόνι με μαρμάρινο τζάκι. Όλη η πρόσοψη διαθέτει ξύλινα παραθυρόφυλλα και εξώφυλλα από μαύρο μαόνι.
- Ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, αποθήκη και δωμάτιο-χρηματοκιβώτιο θωρακισμένο, ενώ όλα τα δωμάτια έχουν έξοδο σε κοινή στεγασμένη βεράντα.
Οπως προκύπτει από την οικοδομική άδεια, υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω δόμησης στοοικόπεδο.
Το σήριαλ με τη νησίδα Πάτροκλος
Οπως εξελίχθηκαν τα πράγματα για την οικογένεια Γιατράκου, το σπίτι-βίλα θα μπορούσε να σωθεί μόνον αν βρικόταν λύση για την πώληση της νησίδας Πάτροκλος, που έχει αποτελέσει επί δεκαετίες αντικείμενο ενδιαφέροντος Αράβων, Ισραηλινών, Αμερικανών και άλλων διεθνών επενδυτών.
Πρόκειται για ένα μοναδικό ακίνητο-”φιλέτο”, που βρέθηκε στο επίκεντρο φαραωνικών επενδυτικών σχεδίων, τα οποία έμειναν τελικά στα χαρτιά.
Ο Πάτροκλος είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νησιά στη χώρα μας, έκτασης 2.800 στρεμμάτων, σε μια εξαιρετικά προνομιακή θέση, στον Σαρωνικό κόλπο, έναντι της διαδρομής προς το Σούνιο, μεταξύ των οικισμών Θυμάρι και Λεγραινά και σε απόσταση 850 μέτρων από την ακτή.
Η οικογένεια Γιατράκου προσπαθεί επί δεκαετίες να το πουλήσει. Ομως το 1982 υπήχθη σε ζώνη απόλυτης προστασίας, στην οποία απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση. Στο απαγορευτικό αυτό πλέγμα προσέκρουσε το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών.
Την περίοδο 1997-98 ισραηλινά επιχειρηματικά συμφέροντα με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Απελ και παρασκηνιακό πρωταγωνιστή τον Γκιλάντ Σαρόν, γιο του τότε πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, ήθελαν διακαώς το νησί με στόχο να στήσουν ένα φαραωνικό project προϋπολογισμού 16 δισ. δολαρίων, με ξενοδοχεία χιλιάδων κλινών, καζίνο κλπ.
Η υπόθεση κόλλησε αφενός στο σκάνδαλο που ακολούθησε όταν αποκαλύφθηκαν δωροδοκίες του Απελ σε Ισραηλινούς αξιωματούχους, αφετέρου στα δασικά και αρχαιολογικά ζητήματα που απέκλειαν την αξιοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του νησιού.
Το 1998 χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος, αλλά και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ακολούθησαν δικαστικοί αγώνες της οικογένειας Γιατράκου, με τη συμπαράσταση υποψήφιων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων εφοπλιστών. Δεν καρποφόρησαν όμως, καθώς ήταν εξαιρετικά απίθανο να αρθούν οι απαγορεύσεις.
Ετσι η νησίδα κατέληξε να αποτελεί μη αξιοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο, ενώ οι αδελφοί Γιατράκου, φορτώνονταν δαπάνες και πρόσθετες υποχρεώσεις. Τελικό αποτέλεσμα ο ημερινός πλειστηριασμός.