Το κράτος ενδέχεται να εντείνει αισθητά την καταπολέμηση της δράσης των διαφόρων καρτέλ στην οικονομία, φθάνοντας ακόμη και στο σημείο να προβαίνει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των ιδιοκτητών εταιρειών αλλά και των μελών των διοικητικών συμβουλίων, γράφει η εφημερίδα Vedomosti. Η εφημερίδα, υπενθυμίζει ότι πριν από ένα χρόνο ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμονοπωλιακής Πολιτικής Ίγκορ Αρτέμιεφ, είχε εκφράσει την δυσαρέσκεια του για την «καρτελοποίηση της ρωσικής οικονομίας».
Οι προσπάθειες, ωστόσο αυτές του Ρώσου προέδρου, μπορούν να στεφθούν με επιτυχία, εκτιμά η εφημερίδα, αν ληφθεί υπ όψιν το ό,τι αρχικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε το πρόγραμμα που αφορά την ενίσχυση του ανταγωνισμού ενώ προειδοποιούσε παράλληλα τους μεγάλους επιχειρηματίες στη συνάντηση που είχε μαζί τους στο Κρεμλίνο, ότι το κράτος προτίθεται να ασκεί αυστηρούς ελέγχους όσον αφορά την δραστηριότητα τους. Μετά από τις προειδοποιήσεις αυτές, επακολούθησε η κατάθεση ενός νέου νομοσχεδίου, το οποίο καταλογίζει ευθύνες στους επιχειρηματίες εκείνους που επιχειρούν να περιορίσουν τον ανταγωνισμό.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμονοπωλιακής Πολιτικής προτείνει να συμπεριληφθούν ξεχωριστά στις τροπολογίες του Ποινικού Κώδικα, διατάξεις που θα αφορούν τις ευθύνες των μετόχων των εταιρειών, των διευθυντικών στελεχών και των μελών των διοικητικών συμβουλίων και θα είναι πιο αυστηρές σε σχέση με εκείνες που αφορούν συνήθεις συνεργάτες. Συγκεκριμένα προτείνεται η επιβολή ποινών φυλάκισης από τέσσερα έως οκτώ χρόνια σε σχέση με τα ισχύοντα τέσσερα που είναι η μέγιστη ποινή, αλλά κι η επιβολή προστίμων 5 φορές μεγαλύτερα από τα μέχρι τώρα ισχύοντα, τα οποία θα κυμαίνονται από τα 2 έως τα 4 εκατομμύρια ρούβλια.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμονοπωλιακής Πολιτικής Αντρέι Τενίσεφ θεωρεί ότι η συμφωνία για τη δημιουργία καρτέλ εκ μέρους των μετόχων είναι πιο επικίνδυνη για την κοινωνία από την συμφωνία που συνάπτουν μεταξύ τους για τέτοιους είδους δραστηριότητα απλοί συνεργάτες.
Ο επικεφαλής της εταιρείας αντιμονοπωλιακής πρακτικής Goltsblat BLP, Νικολάι Βαζνεσένσκι, εκφράζει φόβους ότι με το νέο νομοσχέδιο μπορούν να επιρριφθούν ευθύνες και σε άτομα, τα οποία ενδέχεται να μην ασκούν άμεσα τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της εταιρείας, θεωρώντας ότι αυτό εγκυμονεί κινδύνους. Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή κριτήρια για το τι θεωρείται καρτέλ και ως εκ τούτου δεν πρέπει να επιβάλλονται τόσο σκληρές ποινές τιμωρίας, ιδιαίτερα για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, τα οποία γενικά δεν συμμετέχουν άμεσα στην διοίκηση της επιχειρήσεις.