Η Κριστίν Λαγκάρντ, ακολουθώντας το «πνεύμα» της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έκλεισε σήμερα. Η επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε πως τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν ως έχουν-σε επίπεδα ρεκόρ- για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτή η επιλογή είναι επαρκής και αποτελεσματική προκειμένου ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στα επίπεδα του 2%.
Για να αποφευχθούν, μάλιστα, τυχόν παρερμηνείες, αναφορικά με τις προθέσεις της ΕΚΤ για το μέλλον, η Λαγκάρντ έκανε «σημαία» την επίμαχη παράγραφο στον ανακοινωθέν της Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τα βασικά επιτόκια. Σ’ αυτή επισημαίνεται πως «με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο».
Μετά τη 10η διαδοχική αύξηση επιτοκίων η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη να βάλει «φρένο», αλλά συνάμα να τα διατηρήσει στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα. Αιτία για την επιλογή για το κλείσιμο του κύκλου των αυξήσεων ενδεχομένως να είναι και τα αρνητικά μακροοικονομικά αποτελέσματα που καταγράφει η Ευρωζώνη. «Η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και είναι πιθανόν να παραμείνει υποτονική τους επόμενους μήνες. Σε γενικές γραμμές παρέμεινε στάσιμη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι ήταν αδύναμη και κατά το τρίτο τρίμηνο», επισήμανε μεταξύ άλλων η Κριστίν Λαγκάρντ, καταδεικνύοντας ότι η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, που επηρεάστηκε από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων, ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Διαφωνίες για τη σημερινή απόφαση
Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι για τη σημερινή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. υπήρξε διαφωνία ορισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τα οποία προτιμούσαν να γίνει μία παύση, αλλά πρόσθεσε ότι υπήρχε ισχυρή πλειοψηφία για την απόφαση που ελήφθη.
Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, η ΕΚΤ αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω την προβλεπόμενη πορεία για τον πληθωρισμό εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων, σε μέσο όρο 5,1 % το 2023, 2,9 % το 2024 και 2,2 % το 2025. Οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν γίνει ακόμη πιο αυστηρές και περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο.
Επίσης η ΕΚΤ μείωσε σημαντικά τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη. Αναμένεται τώρα ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 0,7 % το 2023, 1,0 % το 2024 και 1,5 % το 2025.