Πολιτική

Τέμπη: Αντίστροφη μέτρηση για την πρόταση προανακριτικής της Ν.Δ.


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση από τη Νέα Δημοκρατία πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, σε μια περίοδο όπου η πολιτική αντιπαράθεση για τις ευθύνες βρίσκεται στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Ν.Δ. θα αφορά αποκλειστικά τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, και μάλιστα για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα. Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σημειώνουν ότι η πολιτική ευθύνη για συστημικά προβλήματα δεν συνεπάγεται αυτόματα ποινικές ευθύνες, πολλώ δε μάλλον κακουργηματικού χαρακτήρα, απαντώντας έτσι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ και στις πιέσεις της αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, η πρόταση της Ν.Δ. δεν αναμένεται να περιλαμβάνει υφυπουργούς, καθώς – όπως αναφέρουν πηγές – το διαβιβαστικό της Δικαιοσύνης αφορά μόνο τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών της περιόδου από 1.1.2016 έως 28.2.2023.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν βλέπουμε κακούργημα και δεν πρόκειται να στείλουμε κάποιον για κακούργημα από τη στιγμή που αυτό δεν στοιχειοθετείται σε καμία περίπτωση». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «ανά πάσα στιγμή το Δικαστικό Συμβούλιο, αν κρίνει πως για οποιονδήποτε λόγο βλέπει κάτι διαφορετικό, έχει πάντα τη δυνατότητα να επιστρέψει την πρόταση στη Βουλή» και υπογράμμισε πως «εμείς, σε κάθε περίπτωση, θα σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη».

Η Ν.Δ. προετοιμάζεται παράλληλα να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες περί συγκάλυψης, δεσμευόμενη ότι θα στηρίξει πιθανό αίτημα του Δικαστικού Συμβουλίου για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις