Χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν ζητήσει προστασία της κατοικίας τους με τον νόμο Κατσέλη φαίνεται ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απόρριψή της αίτησής τους και τον πλειστηριασμό, καθώς τα πρώτα στοιχεία για τις αποφάσεις που εκδίδονται με τη νέα διαδικασία - εξπρές που θέσπισε η κυβέρνηση δείχνουν πολύ υψηλό ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων.
Όπως προκύπτει από την έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, η διαδικασία γρήγορης συζήτησης των δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη προχωρά μεν, αλλά με αρκετά προβλήματα, καθώς «η ανοδική τάση στην ανάθεση νέων ημερομηνιών ακρόασης για εκκρεμείς υποθέσεις αφερεγγυότητας νοικοκυριών διατηρήθηκε από την τελευταία έκθεση, αλλά ο αριθμός των τελικών δικαστικών αποφάσεων είναι περιορισμένος».
Οι Θεσμοί διαπιστώνουν ότι η διαδικασία ελέγχου των υποθέσεων από τις δικαστικές γραμματείες, ώστε να διαπιστωθεί ποιες θα πρέπει εξαρχής να απορριφθούν επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Όμως, «ο προσδιορισμός των δικασίμων για επικυρωμένες υποθέσεις δεν έχει βελτιωθεί, ενώ ο αριθμός των τελικών δικαστικών αποφάσεων είναι περιορισμένος».
Τα στοιχεία που παραθέτουν οι Θεσμοί δείχνουν αφενός ότι ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων που θα απορρίπτονταν για τυπικούς λόγους δεν είναι όσο μεγάλος αναμενόταν, ενώ από τις πρώτες αποφάσεις που εκδίδουν τα δικαστήρια φαίνεται ότι μεγάλος αριθμός αιτήσεων απορρίπτονται. Ειδικότερα,
- Ως τις 24 Μαρτίου παρέμεναν ενεργές συνολικά 48.305 αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη, ενώ μέχρι την προθεσμία που είχε δοθεί, στα μέσα Ιουλίου, είχαν υποβληθεί 48.715 αιτήσεις. Δηλαδή, μόνο 410 αιτήσεις έχουν απορριφθεί για τυπικούς λόγους, ποσοστό χαμηλότερο από 1% του συνόλου των αιτήσεων.
- Επί συνόλου 2.519 αιτήσεων που έχουν συζητηθεί στα Ειρηνοδικεία, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι έχουν απορριφθεί 1.127 και τονίζει ότι πρόκειται για σημαντικό ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων (φθάνει το 45%).
- Η τύχη των δανειοληπτών μετά την απόρριψη των αιτήσεων, όπως την περιγράφει η Κομισιόν, δεν θα είναι καλή: «τερματίζεται η προστασία από τη ρευστοποίηση ακινήτων και δεν παρέχεται δυνατότητα αναδιάρθρωσης του χρέους με βάση τον νόμο για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών», δηλαδή τον νόμο Κατσέλη.
Πλήρης εκκαθάριση υποθέσεων ως το τέλος του 2023
Τα μέτρα επιτάχυνσης της εκκαθάρισης των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την ικανότητα διεκπεραίωσης υποθέσεων των Ειρηνοδικείων σε όλη την Ελλάδα και να διασφαλίσουν ότι το 95% των επικυρωμένων υποθέσεων θα λάβει ημερομηνία ακρόασης έως το τέλος Οκτωβρίου 2022, όπως αναφέρουν οι Θεσμοί.
Από αυτές, το 70% των υποθέσεων αναμένεται να εκδικαστεί μέχρι το τέλος του 2022, ενώ οι τελικές δικαστικές αποφάσεις θα εκδοθούν για το 25% των υποθέσεων που έχουν εκδικαστεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Επιπλέον, οι αρχές δήλωσαν την πρόθεσή τους να εισαγάγουν έως τα τέλη Μαΐου στοχευμένη νομική τροποποίηση που θα θεσπίζει προθεσμία για την υποχρεωτική μεταφόρτωση, από τις δικαστικές γραμματείες στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα όλων των απαραίτητων λεπτομερειών της δικαστικής απόφασης για κάθε εκδικασμένη υπόθεση και, σε περίπτωση αποφάσεων που εκκρεμούν, της νέας ημερομηνίας ακρόασης μόλις οριστεί.
Οι αρχές, τονίζουν οι Θεσμοί, δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν με τηνεκκαθάριση σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στο σχέδιο δράσης, το οποίο προβλέπει ότι το 95% όλων των υποθέσεων θα εκδικαστούν έως τον Απρίλιο του 2023, με τις τελικές δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται για το 80% αυτών. Το υπόλοιπο 5% των υποθέσεων θα έχει λάβει δικάσιμο το αργότερο έως το τέλος του 2022 και αναμένεται να εκδικαστεί έως τον Ιούνιο του 2023. Η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμών εκκρεμοτήτων, δηλαδή η έκδοση τελικών δικαστικών αποφάσεων για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, αναμένεται μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.