Πολιτική

Καμμένος: 19 υποθέσεις εξοπλιστικών συστημάτων στη Δικαιοσύνη


 "Οι εξοπλιστικές ανάγκες που υπάρχουν, περιγράφονται σήμερα από τα επιτελεία και η στρατιωτική ηγεσία είναι εκείνη που απαντά στα ερωτήματα της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής.

Παλαιότερα όμως, αυτό δεν συνέβαινε, με αποτέλεσμα, σήμερα, 19 υποθέσεις προμήθειας εξοπλιστικών συστημάτων να βρίσκονται στη Δικαιοσύνη", ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την Κύρωση της Συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Ρωσίας για την προμήθεια αμυντικού υλικού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

"Δυστυχώς", πρόσθεσε ο Πάνος Καμμένος στην πλειοψηφία των φακέλων που εξετάσαμε δεν υπήρχαν εγγυητικές επιστολές, και τα αντισταθμιστικά που προβλέπονταν, όχι απλά δεν υλοποιήθηκαν, αλλά ήταν τόσο γκρίζα που οδήγησαν σε παραπομπές.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Άμυνας ανέφερε, ότι η συγκεκριμένη συμφωνία υπεγράφη από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ως ΥΠΕΘΑ, και τάχθηκε υπέρ των διακρατικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ, την Ρωσία, και με άλλες χώρες και υποστήριξε ότι οι συμφωνίες αυτές είναι προς το συμφέρον της δημόσιας και της ιδιωτικής ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Παν. Καμμένος υπογράμμισε, ότι η χώρα μας έχει πολύ σημαντική γεωπολιτική θέση και τη δυνατότητα να κάνει συμπαραγωγές με χώρες εκτός ΝΑΤΟ, παρέχοντας πιστοποίηση χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα προχωρά σε συμφωνίες με χώρες, όπως το Ισραήλ, τα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία, ενώ έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για ναυπήγηση υποβρυχίων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά από την Ινδία, την Πολωνία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες.

"Αν αύριο συμφωνήσουμε με Ινδία για το Άρτεμις, η Ελλάδα θα δίνει την κάνη και η συμπαραγωγή θα γίνεται εδώ, ενώ το οπλικό σύστημα θα έχει την πιστοποίηση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης, ότι καταβάλλεται προσπάθεια να διατεθούν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, σε τιμές που φθάνουν στο 45 - 50% της αξίας κτήσης τους, ώστε να καλυφθεί μέρος του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας.

"Πρόκειται για μια μεγάλη εθνική προσπάθεια", κατέληξε ο υπουργός Άμυνας, και ζήτησε τη συνεργασία όλων των κομμάτων, για "να τελειώσουμε" όπως είπε, "από υποθέσεις όπου κάθε εξοπλισμός έκρυβε ένα μυστικό. Αυτό το εξασφαλίζει η πλήρης διαφάνεια και πάνω από όλα ο έλεγχος της Βουλής".

Τους λόγους της αντίθεσης του κόμματός του στην κύρωση της συμφωνίας, ανέπτυξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Θανάσης Παφίλης.

Ο Θανάσης Παφίλης ανέφερε ότι δεν διαπιστώνει ιδιαίτερα προβλήματα στην ίδια τη συμφωνία, αλλά το ΚΚΕ είναι αντίθετο, με το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιούνται οι εξοπλισμοί που καθορίζεται από τις συμμαχίες της χώρας και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτές.

"Είναι μύθος" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, "ότι δυνατόν μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να ασκεί ανεξάρτητη πολιτική. Υπάρχει εξαναγκασμός για προμήθεια οπλικών συστημάτων, που να ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες του ΝΑΤΟ παρά στους Ελληνικούς Εξοπλισμούς".

Το ΚΚΕ ψήφισε "παρόν" στο νομοσχέδιο, ενώ υπέρ ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής. Η συμφωνία κυρώθηκε κατά πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις