Αγορές

Καταποντίζεται η μετοχή της ΔΕΗ, λόγω ΑΜΚ


Σε ποιά τιμή θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου

Μικροεπενδυτές και μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια εγκαταλείπουν άρον-άρον τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία καταποντίζεται σήμερα υποχωρώντας κατά 12%, εν μέσω ανησυχιών  και αβεβαιότητας που προκαλεί η απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με κατάργηση -πιθανότατα - του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.

Η απροθυμία να εισφέρουν κεφάλαια στην ΑΜΚ και ο φόβος του dilusion οδηγεί μικρομετόχους και επενδυτές σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις. Σε λιγότερο από 45 λεπτά συνεδρίασης έχουν αλλάξει χέρια περίπου 1,1 εκατομ. μετοχές ΔΕΗ, σε τιμές 10%-13,5% χαμηλότερες από το χθεσινό κλείσιμο. Αυτή την ώρα η μετοχή βρίσκεται στα 8 ευρώ, υποχωρώντας κατά 11,3%

 Στην αγορά επικρατεί προβληματισμός  για τους όρους της ΑΜΚ, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί για νέους (μεγαλομετόχους) και στρατηγικούς επενδυτές, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία το κυβερνητικό σχέδιο έμμεσης άτυπης ιδιωτικοποίησης του εθνικού ενεργειακού φορέα.

Υπολογίζεται ότι  για αντλήσει η εταιρεία 750 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ και παράλληλα να μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου σε καταστατική μειοψηφία (33,4% από 51% τώρα),  πρέπει να εκδοθούν περίπου 115 εκατομμύρια μετοχές και η τιμή διάθεσης να είναι γύρω στα 6,50 ευρώ.

 Η τιμή αυτή είναι περίπου 30% χαμηλότερη από το χθεσινό κλείσιμο  και 20%  κάτω από την τωρινή τιμή της μετοχής στο ταμπλό. Η διαφορά δικαιολογεί τις εσπευσμένες ρευστοποιήσεις και τις πιέσεις που εκδηλώνονται.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ  προκρίνουν για την ΑΜΚ ένα σύστημα  κατά "προτιμησιακής" κάλυψης της ζήτησης από υφιστάμενους μετόχους, τοοποίο δοκιμάστηκε με επιτυχία στις ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς και της Alpha Bank

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΔΕΗ