Ενισχύονται η τεχνική υποδομή, τα συστήματα οργάνωσης για την πρόληψη των πυρκαγιών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Περιβαλλοντικής Προστασίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, η υλικοτεχνική υποδομή βελτιώνεται, ενώ η αποτελεσματικότητα ενισχύεται με την συνεργασία Πολιτικής Προστασίας και Ενόπλων Δυνάμεων.
Η συνεργασία αυτή γίνεται αποτελεσματικότερη τα τελευταία δύο χρόνια με τη δημιουργία της καθετοποιημένης δομής ΔΙΚΑΦΚΑ (Διοίκηση Κατασκευών και Φυσικών Καταστροφών), η οποία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους βασικούς πυλώνες πολιτικής προστασίας.
Καταστροφές όπως πυρκαγιά, πλημμύρα, ξηρασία, πανδημία, λειψυδρία μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, να καταστρέψουν κρίσιμες υποδομές και να επηρεάσουν τη σταθερότητα της ενέργειας, τόνισε ο υπουργός.
Παράλληλα υπογράμμισε οτι υπάρχει στενός συντονισμός και συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων για την αντιμετώπιση φυσικών και άλλων καταστροφών. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αυτή τη συνεργασία και στην πράξη, με την λήψη προληπτικών μέτρων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Για παράδειγμα, κατά τις καταστροφικές πλημμύρες του «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία, οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν εκεί και συνέδραμαν σε απεγκλωβισμούς και αποκαταστάσεις υποδομών.
Όπως επισήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης η Πολιτική Προστασία θα συνεχίσει τη χρήση του Εθνικού Στόλου, με τα canadair και τα ελικόπτερα να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Πρόσθεσε ότι με το πρόγραμμα «Αιγίς», αποκτά και τα δικά της μέσα, επιτρέποντας πιο συντονισμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες στην αντιμετώπιση καταστροφών. «Τα μέσα του προγράμματος «Αιγίς» είναι κρίσιμα και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως οι μετεωρολογικοί σταθμοί και τα ραντάρ, που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την παρακολούθηση και πρόληψη των φαινομένων.
Η συνεργασία αυτή ενισχύει τη συνολική αντίδραση της χώρας σε φυσικές καταστροφές και αποτελεί πρότυπο για το πώς η Ελλάδα μπορεί να θωρακιστεί απέναντι σε πολλαπλές απειλές και κρίσεις», σημείωσε.
Πρώτη φορά φέτος, το Πυροσβεστικό Σώμα θα διαθέτει 18.000 γυναίκες και άντρες, μία αύξηση 20% σε σχέση με δύο χρόνια πριν, όταν ο αριθμός τους ήταν 15.500. Επιπλέον, τόνισε ότι θα ενισχυθούν οι δυνάμεις με 2.500 εποχικούς πυροσβέστες, καθώς και με νέα εναέρια μέσα και drones.
«Θα έχουμε για πρώτη φορά 80 drones επιτήρησης με θερμικές κάμερες, τα οποία θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, ενισχύοντας τη δυνατότητα γρήγορου εντοπισμού πυρκαγιών και καθοδήγησης των επίγειων δυνάμεων», είπε ο υπουργός.