Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται πλέον οι αγορές και η παγκόσμια οικονομία, καθώς κλιμακώνονται οι επιπτώσεις από την εξαπλούμενη επιδημία κορωνοϊού και γίνεται πλέον ορατός ο κίνδυνος καταστροφικού ντόμινο με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε κάθε οικονομική δραστηριότητα, στις επιχειρήσεις και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα - με τελική κατάληξη τη βαθιά ύφεση.
Οι - πραγματικοί ή υποθετικοί – κίνδυνοι αποτιμώνται στα χρηματιστήρια, όπου οι δείκτες βυθίζονται στα Τάρταρα υπό την πίεση μαζικών ρευστοποιήσεων, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο και ποταμοί κεφαλαίων κινούνται από τις μετοχές και τις τοποθετήσεις ρίσκου σε ασφαλέστερα καταφύγια.
Ανάλογες πιέσεις εκδηλώνονται στα εμπορεύματα – πετρέλαιο και βιομηχανικές πρώτες ύλες – λόγω της αναμενόμενης συρρίκνωσης της διεθνούς ζήτησης, καθώς η παγκόσμια οικονομία θα μπαίνει σε ύφεση.
Σε περιδίνηση
H σφοδρή καταιγίδα συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση, εξανεμίζοντας κεφαλαιοποιήσεις τρισεκατομμυρίων. Σε αχαρτογράφητα νερά το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου οι βασικοί δείκτες έχουν διασπάσει καθοδικά όλες τις μεσοπρόθεσμες στηρίξεις, “ατενίζοντας” τώρα το... βάραθρο.
Με απώλειες 3,2% ξεκίνησε η συνεδρίαση της Wall Street, ενώ ανάλογη πτώση σημείωναν εκείνη την ώρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η εικόνα βελτιώνεται και ο Dow Jones έχει ανακάμψει στο -1,80%, αλλά τίποτε δεν προδικάζει ανάλογη συνέχεια.
Κατά 8%(!) υποχωρούν οι τιμές του αργού πετρελαίου και η τιμή του Crude πέφτει στα 42,5 δολ. καθιστώντας ασύμφορη την εξόρυξη αμερικανικού αργού από σχιστολιθικά πετρώματα.
Στα ύψη ο δείκτης φόβου
Οι ανησυχίες αποτυπώνεται στην πορεία του αμερικανικού δείκτη VIX, του αποκαλούμενου «δείκτη φόβου»: Ενώ επί μήνες κινούνταν στις 12-13 μονάδας, με όριο συναγερμού τις 19, προχθές ανέβηκε στις 26 και σήμερα εκτοξεύθηκε στις 49,2!
Είναι η πρώτη φορά που φθάνει σ’ αυτά τα επίπεδα μετά τον Οκτώβριο του 2008, στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν κατέρρεε η Lehman Brothers.
Επενδυτές στην έξοδο του ΧΑ
Στο ελληνικό χρηματιστήριο νέα «βουτιά στο κενό» πραγματοποίησε σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, υποχωρώντας κατά 12,46%, ενώ ο ΓΔ κατέγραψε απώλειες 5,96% με αυξημένο όγκο συναλλαγών.
Η μεγάλη προσφορά και ο εντυπωσιακός τζίρος (115 εκατ. ευρώ συν 8,3 εκατ. σε συναλλαγές πακέτων δείχνουν υψηλός τζίρος τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης δείχνουν ότι οι επενδυτές επιχειρούν «έξοδο», φοβούμενοι περαιτέρω επιδείνωση κλίματος και συνέχιση της πτώσης.
Πέραν της έξωθεν αρνητικής επίδρασης, το κλίμα και οι προσδοκίες στο ΧΑ επιβαρύνονται από τις εξελίξεις σε τρία εσωτερικά μέτωπα: Μεταναστευτικό, «βάλτωμα» της οικονομίας, προβλήματα (κοινωνικά και οικονομικά) από την προσπάθεια των τραπεζών να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το ΑΕΠ δ΄τριμήνου 2019 επέτειναν την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι από τον Οκτώβριο η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά επιβραδυνόμενης ανάπτυξης.
Οι προοπτικές
Χρηματιστηριακοί παράγοντες προβλέπουν συνέχιση της έντονης μεταβλητότητας, με πιθανή μία πρόσκαιρη τεχνική αντίδραση, που το εύρος και η χρονική διάρκειά της θα εξαρτηθούν πρωτίστως από το κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, όλοι οι δείκτες και οι περισσότερες μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης βρίσκονται πλέον σε εξαιρετικά υπερπουλημένα επίπεδα και η συνεχιζόμενη πτώση έχει δημιουργήσει μεγάλες στρεβλώσεις στις αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών.
Μετοχές και δείκτες
Οσον αφορά τις προοπτικές στο ΧΑ, επισημαίνουν ότι με την σημερινή πτώση ο ΓΔ υπερέβη τα όρια της διόρθωσης και αν δεν ανακάμψει στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, θα αποκτήσει μεσοχρόνια καθοδική τάση.
Υποχωρώντας από το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης με μικρές ολιγόλεπτες αντιδράσεις, όλοι οι δείκτες τερμάτισαν στα απόλυτα χαμηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 5,96% στις 684,74 μονάδες, διασπώντας καθοδικά και το τελευταίο ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων. Κάτω από αυτή την περιοχή ανοίγεται «βάραθρο» που εκετείνει ώς τις 600(!) μονάδες.
Ο FTASE25 έχασε 6,22% τερματίζοντας στις 1.738,30 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε 12,46% χαμηλότερα, χάνοντας ό,τι είχε απομείνει από τα κέρδη του προηγούμενου 12μηνου. Διασώθηκε μόνον η Attica Bank, που έχανε 12% και τερμάτισε +3,7%. Alpha -14,9%, Eurobank -13,1%, Εθνική -10,5%, Πειραιώς -7,3%, Ελλάδος -1,3%.
Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΔΕΗ -14,2%, , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -10%, Motor Oil -8,3%, Τιτάν και Σαράντης -6,5%, Aegean -6%, ΟΠΑΠ -5,7%.