Τράπεζες

Λύνουν τα χέρια του ΤΧΣ για ΑΜΚ τραπεζών και πώληση μετοχών που ζημιώνουν το Δημόσιο


Ενόψει της σχεδιαζόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς, η κυβέρνηση φροντίζει να “λύσει τα χέρια” του ΤΧΣ, για να χειριστεί κατά το δοκούν τις συμμετοχές του σε τράπεζες, αποφασίζοντας χωρίς τον κίνδυνο ποινικών διώξεων για τη συμμετοχή του ή μη σε ΑΜΚ, για την άσκηση εν όλω ή εν μέρει των δικαιωμάτων προτίμησης, καθώς και για ρευστοποιήσεις πακέτων μετοχών.

Το πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου και τα περιθώρια κινήσεων του καθορίζονται με πληθώρα διατάξεων σχετικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφισθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά αμφισβητήσεις και νομικές περιπλοκές, στο ν/σ αποσαφηνίζεται ότι η διοίκηση του ΤΧΣ μπορεί να αποφασίζει κατά περίπτωση για συμμετοχή σε ΑΜΚ, άσκηση ή πώληση δικαιωμάτων, πώληση μετοχών κλπ, αξιολογώντας κάθε φορά τα επιμέρους  δεδομένα και κρίνοντας με βάση το δημόσιο συμφέρον.

Παράλληλα θεσπίζεται ειδικό «ακαταδίωκτο» για τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου που θα λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις: Ακόμη κι αν το ΤΧΣ ή το Δημόσιο υποστεί μεγάλη ζημία από τις αποφάσεις τους, δεν θα μπορεί να ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη, παρά μόνον εάν  καταθέσει μήνυση το Ταμείο.

Πρέπει δηλαδή να αποφασίσουν οι ίδιοι να μηνύσουν τους... εαυτούς τους! Εκτός αν έχουν φύγει και έχει τοποθετηθεί άλλη διοίκηση, η οποία θα αποφασίσει να στραφεί δικαστικά κατά της προηγούμενης...

Ως επενδυτής και όχι "διασώστης"

H βασική αλλαγή που επέρχεται είναι ότι επιτρέπεται στο ΤΧΣ να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου με την ιδιότητα του επενδυτή και όχι μόνο στο πλαίσιο προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης ή κάλυψης του χρηματοδοτικού κοινού μιας τράπεζας που τίθεται σε εκκαθάριση.

Αυτή η νέα δυνατότητα θα επιτρέψει στο ΤΧΣ να συμμετάσχει στην επικείμενη AMK της Τρ. Πειραιώς – και σε οποιαδήποτε πραγματοποιηθεί από συστημική τράπεζα σε διάστημα διετίας.

 Προστασία από διώξεις

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις και για ένα κρίσιμο νομικό ζήτημα που απασχολούσε έντονα τα διοικητικά στελέχη του ΤΧΣ: Πώς θα προστατεύονται από ποινικές διώξεις, όταν με τις αποφάσεις τους προκαλείται – ενδεχομένως - ζημιά στο Δημόσιο.

Πέραν της θέσπισης του ακαταδίωκτου, ορίζονται με κάθε λεπτομέρεια οι διαδικασίες αξιολόγησης των εναλλακτικών λύσεων, προκειμένου τα μέλη του ΤΧΣ να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς τον φόβο ότι θα βρεθούν αντιμέτωπα με διαφορετικές ερμηνείες του νόμου, με αμφισβητήσεις και κατηγορίες.

Προσδιορίζονται δικαιώματα και υποχρεώσεις των οργάνων και των μελών του ΤΧΣ, καθορίζεται πώς το Ταμείο θα διαχειρίζεται τις τραπεζικές μετοχές που κατέχει, πώς θα αξιολογεί επενδυτικές προτάσεις για τράπεζες στις οποίες μετέχει κλπ.

Και για να μην υπάρξει κάποιο νομικό κενό ή περίπτωση που δεν έχει καλυφθεί από τον νόμο, προβλέπεται ως έσχατη λύση η λήψη απόφασης από το υπουργικό συμβούλιο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα