Εντονες παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο και στο επιχειρηματικό πεδίο, με αντικείμενο την κατανομή της μεγάλης πίτας του νέου εξοπλιστικού προγράμματος. Τα βασικά “κομμάτια” έχουν περίπου μοιραστεί, αλλά οι πιέσεις εντείνονται, καθώς πολλές κυβερνήσεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν μερίδιο για επιχειρήσεις των χωρών τους.
Με προαποφασισμένη την αγορά των γαλλικών αεροσκαφών Rafale, επόμενο – και ίσως μεγαλύτερο - κομμάτι της πίτας είναι οι προμήθειες νέων φρεγατών και ο εκσυγχρονισμός αυτών που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Αυτό το συνολικό πακέτο είναι της τάξεως των 4-5 δισ. ευρώ και φαίνεται ότι θα δοθεί σε εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων, με κάποιο μικρό ποσό να καταλήγει ενδεχομένςω σε Γερμανούς ή/και Ολλανδούς.
Δύσκολη κατανομή
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρόεδρο Μακρόν που έχει ενεργήσει ως τώρα ως εκπρόσωπος συμφερόνtων του “στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος” της χώρας του, είχε δοθεί υπόσχεση ότι πέραν των Rafale θα αγοράσουμε τουλάχιστον δύο φρεγάτες, εφόσον το τελικό τίμημα συμπιεσθεί κάτω από το ποσό που είχε ζητηθεί αρχικά. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει και η υπόσχεση δεν πρόκειται να τηρηθεί - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Στην καλύτερη περίπτωση γι αυτούς, οι Γάλλοι θα μας προμηθεύσουν μία φρεγάτα.
Φαβορί είναι πλέον εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων. Παραγγελία για τρεις ή τέσσερις φρεγάτες θα δοθεί στη Lockheed Martin. Ο παγκόσμιας εμβέλειας αμερικανικός οίκος στη συνέχεια θα αναθέσει εν συνεχεία τη ναυπήγηση τουλάχιστον των δύο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - τα οποία εντωμεταξύ θα έχουν εξαγορασθεί από την Onex, εταιρεία ελληνοαμερικανικών συμφερόντων όπου συμμετέχουν ο επιχειρηματίας Παν. Ξενοκώστας και κρατικός επενδυτικός φορέας των ΗΠΑ.
Τα υπό αμερικανικό έλεγχο "Ελληνικά Ναυπηγεία" Σκαραμαγκά θα μοιραστούν κατά πάσα πιθανότητα με τους Γάλλους και τα συμβόλαια για αναβάθμιση- εκσυγχρονισμό των παλιών φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ που διαθέτει το Ναυτικό μας.
Αλλοι σύμμαχοι θα μοιραστούν πακέτα προμηθειών πολύ μικρότερης αξίας, που αφορούν αντιαρματικά, βλήματα πυροβολικού, τορπίλες υποβρυχίων, αναβάθμιση επικοινωνιακών συστημάτων κλπ. Ορισμένες από αυτές τις προμήθειες θα γίνουν σταδιακά τους επόμενους μήνες και οι ανάδοχοι τους θα εισπράξουν τα πρώτα χρήματα από την πίτα των εξοπλισμών – συνολικά περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Συμφωνία-πακέτο
Οπως αναφέρεται σε αποκλειστικό δημοσίευμα του Sofokleousin.gr (Πέμπτη 8 Οκτωβρίου), προσπαθώντας να μοιράσει τις αμυντικές προμήθειες κατά τρόπο που δεν θα δυσαρεστήσει κανέναν από τους μεγάλους δυτικούς συμμάχους από τους οποίους αναμένει στήριξη στην αντιπαράθεση με την Τουρκία, η κυβέρνηση επιλέγει να αναθέσει την προμήθεια φρεγατών σε εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων.
Διαβάστε σχετικά: Στους Αμερικανούς οι νέες φρεγάτες, «πακέτο» με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες διπλωματικές πηγές, η ανεπίσημη κατ' αρχήν συμφωνία με την Ουάσιγκτον περιλαμβάνει τους εξής όρους:
- Στη Lockheed Martin θα ανατεθεί ή προμήθεια τριών ή τεσσάρων φρεγατών
- Τουλάχιστον δύο από αυτές θα ναυπηγηθούν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
- Ομιλος αμερικανικών συμφερόντων με ελληνική συμμετοχή θα εξαγοράσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, θα τα εκσυγχρονίσει με επενδύσεις και πέραν της ναυπήγησης των φρεγατών θα εξασφαλίσει μελλοντικά σημαντικά συμβόλαια, στα πλαίσια προγραμμάτων ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού του Πολεμικού Ναυτικού.
Με οφέλη
Αν τηρηθούν αυτοί οι όροι, θα είναι ένα deal αμυντικών προμηθειών με θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς μεγάλο μέρος της εξοπλιστικής δαπάνης θα μείνει εδώ, “μεταφραζόμενο” σε επενδύσεις και απασχόληση.
Φαίνεται λοιπόν ότι ο διαγωνισμός για την πώληση-ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα διεξαχθεί με “σημαδεμένη τράπουλα”. Η επίσημη διαδικασία ξεκίνησε την Παρασκευή με τη δημοσίευση της προκήρυξης, αλλά η έκβαση είναι μάλλον προδιαγεγραμμένη και συναρτάται με την κατανομή της πίτας του νέου εξοπλιστικού προγράμματος: