Διατηρείται το τέλος επιτηδεύματος για τα μπλοκάκια καθώς και για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού, ενώ καταργείται υπό προϋποθέσεις μόνο για τις επιχειρήσεις.
Αυτό προκύπτει από την αποκωδικοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών, οι οποίες απογοήτευσαν τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς θα συνεχίσουν να πληρώνουν το μνημονιακό χαράτσι των 400 – 650 ευρώ ετησίως.
Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος περιορίζεται μόνος τις επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο κάθε έτους.
Μάλιστα, μπορούν να απαλλαγούν για το τέλος επιτηδεύματος του 2022 οι επιχειρήσεις που θα αυξήσουν το προσωπικό τους μέχρι το τέλος του 2022.
Ωστόσο η κατάργηση, περιορίζεται μόνο στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και δεν έχει ευρύτερη εφαρμογή. Για τους υπόλοιπους 1.000.000 επαγγελματίες, εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και κατ’ επάγγελμα αγρότες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν εργαζόμενους, το χαράτσι παραμένει ατόφιο.
Μάλιστα το τέλος επιβάλλεται σε όλους όσοι, κατά τη διάρκεια του εκάστοτε προηγούμενου έτους άσκησαν ατομικά τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους είτε απλά έχουν ενεργό το «μπλοκάκι» χωρίς να έχουν καμία είσπραξη.
Όλοι αυτοί θα συνεχίζουν να πληρώνουν με το εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης, εκτός από τον φόρο εισοδήματος, και το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 650 ευρώ.
Ποιοι πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος
Το τέλος επιτηδεύματος βαρύνει τις ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων.
1. Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:
α) 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
β) 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
γ) 650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,
δ) 600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.
Ειδικά για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες καθώς και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» (τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή με περισσότερα από 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα αλλά το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή νομικό πρόσωπο) τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:
α) 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
β) 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
Η περιοχή του Νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη, καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
2) Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.