Υγεία

Μεσογειακή ή Vegan διατροφή; Η μία είναι καλύτερη και για απώλεια βάρους και για την υγεία συνολικά


Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και καιρό μία από τις πιο υγιεινές επιλογές, αλλά νέα έρευνα δείχνει, ότι μια χορτοφαγική δίαιτα χαμηλών λιπαρών μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στη διαχείριση του βάρους, αλλά και πολύ πιο υγιεινή συνολικά.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η vegan διατροφή όχι μόνο προάγει μεγαλύτερη απώλεια βάρους, αλλά και μειώνει σημαντικά επιβλαβείς ουσίες στο σώμα που μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες ασθένειες.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) στις ΗΠΑ, συνέκρινε τις επιπτώσεις μιας vegan διατροφής χαμηλών λιπαρών με αυτές της μεσογειακής διατροφής σε ενήλικες με περίσσιο βάρος.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη vegan διατροφή έχασαν κατά μέσο όρο 6 κιλά περισσότερα από αυτούς που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή, χωρίς καμία αλλαγή στη φυσική τους δραστηριότητα.

Αλλά τα οφέλη δεν περιορίστηκαν στην απώλεια βάρους.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition, έδειξε ότι η vegan διατροφή οδήγησε σε μια δραματική μείωση κατά 73% των διαιτητικών προϊόντων τελικής γλυκοζυλίωσης ή γλυκοτοξίνες (AGEs). Αυτές οι επιβλαβείς ενώσεις σχηματίζονται όταν οι πρωτεΐνες ή τα λίπη συνδυάζονται με σάκχαρα και συνδέονται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως φλεγμονές, οξειδωτικό στρες και αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Γιατί είναι σημαντική η μείωση των γλυκοτοξινών

Σκεφτείτε τις γλυκοτοξίνες σαν ανεπιθύμητους επισκέπτες, που παραμένουν στο σώμα σας για πολύ καιρό. Ενώ σχηματίζονται φυσικά κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού, μπορούν επίσης να εισέλθουν στο σώμα μέσω της διατροφής, κυρίως από ζωικής προέλευσης και υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα "AGEs" είναι ιδιαίτερα υψηλά σε τρόφιμα που μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως τα ψητά κρέατα ή τα τηγανητά φαγητά, και μπορούν να συσσωρευτούν, προκαλώντας βλάβη στους ιστούς, φλεγμονές και επιτάχυνση της γήρανσης.

Αν και η μεσογειακή διατροφή θεωρείται υγιεινή, η έρευνα δεν έδειξε σημαντική μείωση στα επίπεδα AGEs. Αντιθέτως, η vegan διατροφή πέτυχε τη μείωση κυρίως λόγω της αποφυγής του κρέατος (που ευθυνόταν για το 41% της μείωσης), της ελαχιστοποίησης των προστιθέμενων λιπαρών (27%) και της αποφυγής των γαλακτοκομικών (14%).

Αυτή η έρευνα ενισχύει τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία υπέρ των φυτοφαγικών διατροφών. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι χορτοφαγικές και vegan διατροφές μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2 κατά περίπου 50%. Η δραματική μείωση των AGEs που παρατηρήθηκε σε αυτή τη μελέτη μπορεί να εξηγεί μερικά από αυτά τα οφέλη.

Φωτογραφία: Image by bublikhaus on Freepik

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα