Οικονομία

Νέες αυξήσεις επιτοκίων φέρνει ο πληθωρισμός


Οριακή υποχώρηση στην Ευρωζώνη, επιμένει ο δομικός πληθωρισμός, αγωνία για τους δανειολήπτες που βλέπουν να φουσκώνουν τα τοκοχρεολύσια των δανείων

Η μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο όχι μόνο δεν φρενάρει τις προθέσεις για αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά τις ενισχύει που σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού θα εκτοξευτεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με την Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 8,5%, από 8,6% τον Ιανουάριο, αλλά οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη υποχώρηση, στο 8,2%, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια, ο οποίος αυξήθηκε νέα επίπεδα ρεκόρ και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 5,6% από 5,3% τον Ιανουάριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για σταθεροποίηση.

Συνολικά στην Ευρωζώνη, η αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες, το μεγαλύτερο τμήμα του δομικού πληθωρισμού, ενισχύθηκε στο 4,8% το Φεβρουάριο από 4,4% τον Ιανουάριο. Επιτάχυνση καταγράφηκε και στα βιομηχανικά αγαθά, στο 6,8% από 6,7%.

Η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός ξεπέρασε την ενέργεια, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή, στο 15,0% σε σύγκριση με 14,1% τον Ιανουάριο, έναντι 13,7% σε σύγκριση με 18,9% τον Ιανουάριο για την ενέργεια. 

Στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 6,5% από 7,3% τον Ιανουάριο, εξέλιξη που οφείλεται στην αποκλιμάκωση των τιμών των ενεργειακών αγαθών, ενώ αντίθετα επιμένουν ισχυρές οι πιέσεις στις τιμές των τροφίμων και άλλων βασικών καταναλωτικών αγαθών. Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για προεκτιμήσεις της Eurostat για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό ο οποίος διαφέρει από τον εθνικό πληθωρισμό.

Διψήφια ποσοστά πληθωρισμού κατέγραψαν οι χώρες Λετονία 20,1%, Εσθονία 17,8%, Λιθουανία 17,2%, Σλοβακία 15,5%, Κροατία 11,7% και Αυστρία 11%. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός ενισχύθηκε από 9,2% στο 9,3% και στη Γαλλία από το 7% στο 7,2%, στην Ισπανία, από 5,9% τον Ιανουάριο επιταχύνθηκε στο 6,1% τον Φεβρουάριο, ενώ στην Ιταλία ο δείκτης υποχώρησε από 10,7% στο 9,9%.

Αυξήσεις επιτοκίων

Οι εξελίξεις στον πληθωρισμό ανοίγουν την όρεξη των «γερακιών» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για ακόμα πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων. Ήδη η ΕΚΤ έχει προδιαγράψει ότι σχεδιάζει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης μέσα στον Μάρτιο.

Ωστόσο, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών, αρκετοί αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας, θεωρούν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά τον Μάρτιο.

Στο πνεύμα αυτό, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι και νέες αυξήσεις των επιτοκίων μετά τον Μάρτιο είναι «πιθανές», ανάλογα με τα εισερχόμενα στοιχεία. Η πρόεδρος της ΕΚΤ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια της όσο χρειαστεί προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%, τονίζοντας πάντα ότι οι αποφάσεις της τράπεζας καθορίζονται από τα στοιχεία για την εξέλιξη του πληθωρισμού.

Οι νέες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ θα πυροδοτήσουν νέες αυξήσεις των επιτοκίων των δανείων, με τον κίνδυνο να ανοίξει νέος κύκλος κόκκινων οφειλών, επιχειρηματικών και στεγαστικών.

Αντιθέτως, ανύπαρκτες ή οριακές είναι οι αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων, τα οποία κινούνται λίγο πάνω από το μηδέν (0) και υψηλότερες αποδόσεις δίδονται για προθεσμιακές καταθέσεις μεγάλων ποσών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα