Χρηστικά

Νέο δίχτυ κατά της φοροδιαφυγής από την ΑΑΔΕ


Στο στόχαστρο οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου από Ελλάδα και εξωτερικό

Νέο δίχτυ κατά της φοροδιαφυγής απλώνει η Εφορία, αντλώντας αναλυτικά στοιχεία από πλατφόρμες για τις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών.

Το αργότερο τον Οκτώβριο, που θα ανοίξει η Βουλή, θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που προβλέπει την υποχρεωτική αποστολή από τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ των στοιχείων των πωλήσεων που διεκπεραιώνονται μέσω αυτών.

Η αποστολή είναι υποχρεωτική υπό την απειλή προστίμου, τόσο ως προς τη αποστολή όσο και για την αποστολή λανθασμένων στοιχείων.

Κατόπιν, η ΑΑΔΕ θα διασταυρώνει τα στοιχεία των πλατφορμών με τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι επιχειρήσεις στο myDATA για να εντοπιστούν όσοι δεν έχουν εκδώσει αποδείξεις.

Υπενθυμίζεται ότι η μη αποστολή απόδειξης στο myDATA αντιμετωπίζεται σαν να μην εκδόθηκε απόδειξη και επιφέρει τα ίδια τσουχτερά πρόστιμα.

Με τις διατάξεις του εν λόγω σχεδίου νόμου θα προβλέπονται ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες υποχρεούνται να διαβιβάζουν άμεσα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όλα τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους, ώστε να καθίστανται δυνατές διασταυρώσεις στοιχείων και πρόβλεψη για κοινούς και ταυτόχρονους ελέγχους και με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών – μελών της Ε.Ε.

Για τους παραβάτες, προβλέπει αυστηρά πρόστιμα έως και 500.000 ευρώ σε ελληνικές και ξένες πλατφόρμες με αναστολή λειτουργίας στην Ελλάδα για αυτές που δεν θα παρέχουν στοιχεία για τους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ.

Με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ αποκτά ουσιαστικά τη δυνατότητα να αντλεί στοιχεία από όλες τις πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται αφενός στην επικράτεια και φυσικά και μεγάλες πλατφόρμες του εξωτερικού, ακόμη και από τρίτες χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, τις οποίες χρησιμοποιούν Έλληνες φορολογούμενοι για να προσφέρουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους εντός της ΕΕ όπως η Amazon, η ebay, το AliExpress, το TEMU, το Banggood κ.λπ.

Ήδη το καθεστώς της πληροφόρησης της ΑΑΔΕ έχει θεσμοθετηθεί και ισχύει για τις πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων ακινήτων, Airbnb, Booking, VBRO οι οποίες κοινοποιούν τα στοιχεία των μισθώσεων κάθε χρόνο.

Επίσης, κάθε τρεις μήνες κοινοποιούν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ οι εταιρείες delivery, e-food, Volt, Box.

Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την αυτόματη αποστολή στοιχείων στην ΑΑΔΕ για εισόδημα που αποκτάται από διασυνοριακές και μη δραστηριότητες στους εξής κλάδους:

  • μίσθωση ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων κατοικίας και εμπορικών ακινήτων, καθώς και κάθε άλλης ακίνητης περιουσίας και χώρων στάθμευσης,
  • προσωπική Υπηρεσία,
  • πώληση Αγαθών,
  • μίσθωση οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς.

Ως προς τη διαδικασία προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων για τις συναλλαγές αυτές με τις φορολογικές αρχές των χωρών της Ε.Ε., προκειμένου να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ως προς το εισόδημα από τις πλατφόρμες. 
  • Ειδικότερα, τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόροι που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης κ.α.
  • Δυνατότητα κοινών ή  και ταυτόχρονων ελέγχων από περισσότερες φορολογικές αρχές, που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο σε υπαλλήλους ξένων φορολογικών αρχών να εξετάζουν φακέλους και να κάνουν συνεντεύξεις στην Ελλάδα και αντίστοιχα δικαιώματα για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο εξωτερικό.
  • Αυστηρές ποινές για τις πλατφόρμες που δεν υποβάλλουν πληροφορίες, ή υποβάλλουν ανακριβείς, ή ελλιπείς πληροφορίες, ή και δεν συνεργάζονται με τη φορολογική διοίκηση, αφού τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ ανά περίπτωση και μπορούν να φθάσουν και έως 500.000 ευρώ.  Είναι δε αξιοσημείωτο ότι σε περίπτωση υποτροπής σε διάστημα πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και φθάνουν έως και 1 εκατ. ευρώ, ενώ αν εντοπιστεί παράβαση για τρίτη φορά,  ανεξάρτητα από το χρόνο τέλεσής της, τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται, ενώ εάν διαπιστωθεί έλλειψη συνεργασίας θα επιβάλλεται παράλληλα και διακοπή της πρόσβασης στους ιστοτόπους των ψηφιακών πλατφορμών.
  • Κλείσιμο του λογαριασμού και παρακράτηση των πληρωμών για τους πωλητές που δεν παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες.

Οι εξαιρέσεις

Σε κάθε περίπτωση από τις εν λόγω διατάξεις εξαιρούνται:

  • Οι επιχειρήσεις-πωλητές που διεξάγουν λιγότερες από 30 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας, από τις οποίες εισέπραξαν λιγότερα από 2.000 ευρώ.
  • Στον τομέα της μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, οι επιχειρήσεις που διεξάγουν περισσότερες από 2.000 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας προκειμένου, όπως αναφέρεται στο κείμενο της Οδηγίας, να αποφευχθούν περιττές δαπάνες συμμόρφωσης των πωλητών που ασχολούνται με την ενοικίαση ακινήτων, όπως οι αλυσίδες ξενοδοχείων ή οι ταξιδιωτικοί πράκτορες.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της επικείμενης διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, με το νομοσχέδιο θεσπίζεται υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με την  ΑΑΔΕ και, αντίστοιχα, των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν POS που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές και ταυτόχρονα η υποβολή δήλωσης συμμόρφωσης από την πλευρά των παρόχων.

Φυσικά και στην περίπτωση της μη υποβολή της εν λόγω δήλωσης, οι ποινές θα είναι αυστηρές αφού προβλέπεται η παύση της νόμιμης λειτουργίας των POS, καθώς και πρόστιμα έως 200.000 ευρώ για τους παρόχους και έως 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ακατάλληλα POS.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα