Χρηστικά

Νοικιάζουν σπίτια μέσω Facebook, Twitter και Instagram για να αποφύγουν την εφορία!


Οι παράνομες ενοικιάσεις βιλών στη Μύκονο ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου – Χιλιάδες ελέγχους για κρυφές μισθώσεις διενεργεί η ΑΑΔΕ και σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Χιλιάδες ελέγχους σε λογαριασμούς καταθέσεων και πληρωμών μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών,  για τον εντοπισμό κρυφών βραχυχρόνιων ενοικιάσεων ακινήτων, διενεργεί η ΑΑΔΕ, καθώς όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία των πρώτων διασταυρώσεων, η Μύκονος ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Μετά το «μπλοκάρισμα» της φοροδιαφυγής μέσω των γνωστών πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb, Booking.com και VRBO και καθώς χαλάρωσαν φέτος τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού, αρκετοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αναζήτησαν άλλες μορφές ενοικιάσεων, για να αποφύγουν τη φορολογία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενοικιάσεις γίνονται πλέον, μέσω διαφόρων ιστότοπων του εξωτερικού, αλλά και με «γκρίζα διαφήμιση» μέσω των κοινωνικών δικτύων, Facebook, Twitter, Instagram κ.λπ.. Με τη διαδικασία αυτή τα στοιχεία των μισθώσεων δεν μεταβιβάζονται στην ΑΑΔΕ και φυσικά, δεν δηλώνονται τα μισθώματα που εισπράττονται.

Στο στόχαστρο βρίσκονται κατοικίες οι οποίες στα προηγούμενα χρόνια είχαν δηλωθεί σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ τώρα εμφανίζονται εκτός. Οι έλεγχοι διεξάγονται με βάση τα στοιχεία που είχαν δηλώσει οι ιδιοκτήτες (ΑΦΜ, στοιχεία ακινήτων κ.λ.π.), ενώ παράλληλα ελέγχονται οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, προκειμένου να εντοπιστούν ύποπτες πιστώσεις.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όποιος ενοικιάζει ακίνητο μέσω των βραχυχρόνιών μισθώσεων υποχρεούται να το δηλώσει στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο για τους παραβάτες ανέρχεται σε 5.000 ευρώ και φθάνει μέχρι και τις 20.000 ευρώ στις περιπτώσεις  επανάληψης της παράβασης μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Με συμφωνία που υπογράφηκε από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή με τις εταιρείες πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb, Booking.com και VRBO, του Ομίλου της Expedia προβλέπεται ότι από τον περασμένο Ιούνιο,  οι πλατφόρμες θα παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένου ο Ιδιοκτήτης / Διαχειριστής Ακινήτων να καταχωρεί τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Επίσης, οι πλατφόρμες θα ενημερώσουν, όσον αφορά στα ήδη καταχωρημένα ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.

Ακόμη, οι πλατφόρμες συμφωνούν, ότι, μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ, θα αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου  ή τη δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος.

Σε ότι αφορά στους ελέγχους και στα πρόστιμα που προβλέπονται, εγκύκλιος του Διοικητή της ΑΑΔΕ διευκρινίζει τα ακόλουθα:

  • Για τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα χρησιμοποιηθούν μικρά συνεργεία ελέγχου από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Τουρισμού ενώ θα συνδράμει και η Οικονομική Αστυνομία.
  • Εφόσον εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής τους
  • Ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημέρων προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.
  • Το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:
  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα