Στο κενό θα πέσουν τα αιτήματα των δημάρχων για σημαντικές μειώσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να δεχθεί εκτεταμένα και μεγάλα «κουρέματα» των τιμών που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Οι περίπου 300 δήμοι της χώρας έχουν κληθεί από το υπουργείο Οικονομικών να υποβάλουν εισηγήσεις σχετικά για το ύψος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, προκειμένου να αρθούν τυχόν στρεβλώσεις, που έχουν παρατηρηθεί.
Ήδη ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ζητεί την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών στον κεντρικό δήμο της χώρας, κατά 50%, τονίζοντας ότι σε πολλές ζώνες της Αθήνας, οι αντικειμενικές τιμές είναι υψηλότερες των τιμών αγοράς.
Σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές του 2021, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών επέφερε αυξήσεις που κυμαίνονται από +45,00% έως και +94,74%, σε 30 ζώνες εντός του Δήμου της Αθήνας και κυρίως στα χαμηλής συναλλακτικής αξίας ακίνητα.
Σημειώνεται, ότι οι αντικειμενικές τιμές αυξήθηκαν, από την 1/1/2022 στις περισσότερες περιοχές της χώρας, έως και 250% ενώ σε ελάχιστες ζώνες μειώθηκαν ή παρέμειναν αμετάβλητες, κατόπιν εισηγήσεων των ιδιωτών εκτιμητών που είχε προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες των δημάρχων σε περιοχές όπου αυξήθηκαν οι αντικειμενικές, αναμένεται να πέσουν στο «κενό», καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να προβεί σε γενναία αναθεώρηση των τιμών εφορίας των ακινήτων.
Αιτία, όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΟΙΚ είναι ότι θα καταρρεύσουν οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ και τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Ο ΕΝΦΙΑ τονίζουν αποτελεί ένα βασικό και σίγουρο έσοδο του προϋπολογισμού. Παράλληλα, με τις αλλαγές της κλίμακας υπολογισμού, μειώθηκε το ύψος του κάτι που έγινε αισθητό στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα.
Εφόσον γίνει μείωση των αντικειμενικών τιμών σε συνδυασμό και με τους μειωμένους συντελεστές τότε θα δημιουργηθεί μεγάλη «μαύρη τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, τα αιτήματα που θα υποβληθούν, αναμένεται να απορριφθούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Αντίθετα, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, θα γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα, όπου πράγματι υπάρχουν αδικίες και οι αντικειμενικές τιμές αυξήθηκαν αισθητά και είναι πάνω από τις τιμές αγοράς.
Έως 20 Ιανουαρίου
Οι δήμαρχοι, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 5000/2022 μπορούν να υποβάλουν στο υπουργείο Οικονομικών εισηγήσεις υπομνήματα συνοδευόμενα από αποδεικτικά στοιχεία και να αμφισβητήσουν τις τιμές ζώνης που ισχύουν από την 1η/1/2022,
Οι προτάσεις τους θα πρέπει να υποβληθούν έως την 20η Ιανουαρίου 2023. Κατόπιν, οι προτάσεις των δήμων, θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών. Αφού μελετήσει τις προτάσεις η Επιτροπή, θα υποβάλει τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος και θα λάβει την οριστική απόφαση για κάθε δήμο της χώρας.
Τέλος το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει, πως οι όποιες μειώσεις των αντικειμενικών τιμών, μέσω της διαδικασίας αυτής, δεν θα ισχύσουν αναδρομικά.
Οι αντικειμενικές τιμές ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 και δεν πρόκειται οι νέες να ισχύσουν αναδρομικά, αλλά θα εφαρμοστούν, εντός του 2023, σε χρόνο που θα αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι, δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2022 και ενδεχομένως ούτε του 2023.