Χρηστικά

Πού σκοντάφτει η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία και τα Ταμεία


Τα προβλήματα που εντοπίζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στην τελική φάση της επεξεργασίας της ρύθμισης

Τέσσερις παράγοντες φρενάρουν προς το παρόν την νέα γενναία ρύθμιση των χρεών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, την οποία σχεδιάζει να δρομολογήσει η κυβέρνηση προκειμένου να ανακουφίσει περίπου 4 εκατομμύρια οφειλέτες.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η σχεδιαζόμενη ρύθμιση να προβλέπει μέχρι 120 δόσεις, για οφειλές προς την Εφορία. Θα είναι κάτι αντίστοιχο με τον εξωδικαστικό μηχανισμό που ισχύει για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά χωρίς τη γραφειοκρατία του εξωδικαστικού και θα αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους.

Για τους μικροοφειλέτες, όμως ο αριθμός των δόσεων θα είναι μικρότερος, καθώς υπάρχει ο περιορισμός της ελάχιστης μηνιαίας δόσης των 50 ευρώ.   
Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ που παρουσιάζει το Σin προκύπτει ότι οι μικροοφειλέτες της εφορίας, δηλαδή όσοι χρωστούν μέχρι 10.000 ευρώ, είναι 3.779.240 ΑΦΜ (φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις). Επίσης άλλες 128.471 ΑΦΜ οφείλουν ποσά από 10.000 έως 20.000 ευρώ.

Εντυπωσιακή είναι η επίσης η διαπίστωση ότι 525.758 φορολογούμενοι χρωστούν ποσά έως 10 ευρώ(!), ενώ άλλες 337.729 φορολογούμενοι, χρωστούν ποσά από 10 έως 50 ευρώ. Δηλαδή, 863.487 οφειλέτες έχουν χρέος έως 50 ευρώ! (δείτε τον πίνακα στο τέλος του κειμένου). Επίσης, 1.338.423 φορολογούμενοι χρωστούν ποσά από 50 μέχρι 500 ευρώ. Αθροιστικά, μέχρι 500 ευρώ, χρωστούν 2.201.910 ΑΦΜ.

Οι οφειλέτες προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία με χρέη έως 5.000 ευρώ, είναι 687.622 ΑΦΜ, ενώ άλλες 299.048 ΑΦΜ χρωστούν ποσά από 5.000 – 15.000 ευρώ. Δηλαδή και προς την Εφορία και προς τα Ταμεία η μεγάλη μάζα είναι μικροοφειλέτες.

Αθροιστικά οι μικροοφειλέτες με χρέη προς Εφορία και ταμεία υπολογίζονται σε 4 εκατ. δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών προς τα Ταμεία είναι οφειλέτες και προς την εφορία. 

Τα αγκάθια της ρύθμισης

Το βασικό, πλαίσιο της ρύθμισης θα προβλέπει μέχρι 120 δόσεις και με ελάχιστη δόση το ποσό των 50 ευρώ. Όμως, όσο προχωρεί ο σχεδιασμός από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, οι αρμόδιοι παράγοντες εντοπίζουν προβλήματα, στα οποία σκοντάφτει το εγχείρημα όπως είναι:

  1. Τι θα γίνει με τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες που βρίσκονται ήδη σε ρυθμίσεις. Υπάρχουν οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων και παραμένουν συνεπείς, αλλά και οφειλέτες που βρίσκονται στις ρυθμίσεις των 12 ή 24 δόσεων. Αν ισχύσει νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις, οι ευρισκόμενοι ήδη σε ρυθμίσεις θα βρεθούν «ριγμένοι», αφού η νέα ρύθμιση θα είναι πιο ευνοϊκή και με περισσότερες δόσεις. Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, είτε με μπόνους για όσους είναι σε λίγες δόσεις και είναι συνεπείς είτε με επιβάρυνση όσων θα μπουν σε εκείνη των 120 δόσεων. Η επιβάρυνση ίσως είναι ένα μεγαλύτερο επιτόκιο από εκείνο που ισχύει για την ρύθμιση των 12 δόσεων (0,73% τον μήνα ή 8,76% τον χρόνο).  
  2. Αν ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και εκείνοι που ήδη βρίσκονται σε 12 ή 24 δόσεις, τότε θα παραταθεί ο χρόνος εξόφλησης των παλαιών οφειλών και θα δημιουργηθεί «τρύπα» στα δημόσια ταμεία. Έστω ότι κάποιος έχει χρέος 6.000 ευρώ, και το έχει ρυθμίσει σε δόσεις με 500 ευρώ εκάστη, το χρέος θα το αποπληρώσει σε ένα έτος. Αν του δοθεί η δυνατότητα να το αποπληρώσει σε  120 δόσεις, με 50 ευρώ τον μήνα, τότε το χρέος θα αποπληρωθεί σε 10 χρόνια. Όλη αυτή την δεκαετία ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα έχει μειωμένα έσοδα, σε σχέση με τη ροή εσόδων που έχει εξασφαλίσει τώρα. Είναι μια σημαντική παράμετρος, στην οποία αντιτίθενται οι θεσμοί, φοβούμενοι ταμιακά προβλήματα, που θα απειλήσουν την επίτευξη των στόχων των πλεονασμάτων.
  3. Ο μεγάλος αριθμός των μικροοφειλετών, ο οποίος, λόγω μεγέθους μπλοκάρει το σύστημα του taxisnet, αλλά και παράλληλα δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει αποτέλεσμα η ρύθμιση. Υπάρχουν πάνω από 2.000.000 φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμος χρέος έως 500 ευρώ! Αν μπορούσαν να πληρώσουν το χρέος θα είχαν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Γι αυτούς η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων δεν έχει νόημα αφού πάλι η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ.
  4. Από την νέα ρύθμιση στόχος είναι να αποκλειστούν όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία. Όμως με το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, θα αποκλειστεί τεράστιος αριθμός οφειλετώνν που έχουν ένα σπίτι, έστω στο χωριό.

 

  1. xrei
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα