Υγεία

Οι 6 τροφές που (επιστημονικά τεκμηριωμένα) μειώνουν -πολύ- τη βιολογική μας ηλικία


Έως και κατά 2 χρόνια μέσα σε μόλις 8 εβδομάδες!

Η επόμενη αντιγηραντική επανάσταση ίσως δεν βρίσκεται σε ενέσεις ή ακριβές θεραπείες, αλλά... στην κουζίνα μας. Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι καθημερινές τροφές όπως το πράσινο τσάι, τα μούρα και το σκόρδο μπορούν να επιβραδύνουν -ή και να αντιστρέψουν- τη βιολογική μας γήρανση.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aging, έδειξε ότι η στοχευμένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες μπορεί να μειώσει τη λεγόμενη «επιγενετική ηλικία»,  έναν δείκτη του πόσο έχει “γεράσει” πραγματικά το σώμα, ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησης.

Η μελέτη βασίστηκε στο πρωτόκολλο της λεγόμενης Methylation Diet and Lifestyle (MDL), κατά το οποίο 43 υγιείς άνδρες ηλικίας 50-72 ετών ακολούθησαν για οκτώ εβδομάδες ένα διατροφικό μοντέλο με βασικά στοιχεία:

  • φυλλώδη και σταυρανθή λαχανικά (όπως μπρόκολο),
  • πολύχρωμα λαχανικά,
  • σπόρους κολοκύθας και ηλίανθου,
  • άπαχο κρέας,
  • φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη,
  • τουλάχιστον ένα “μεθυλο-προσαρμογόνο” την ημέρα, δηλαδή τροφές με ισχυρή επίδραση στην επιγενετική ρύθμιση.

Παράλληλα, αποφεύγονταν εντελώς: αλκοόλ, ζάχαρη, trans λιπαρά, γαλακτοκομικά, δημητριακά και όσπρια.

Το αποτέλεσμα; Μείωση της επιγενετικής ηλικίας κατά μέσο όρο κατά 3,14 χρόνια, με κάποιους συμμετέχοντες να καταγράφουν ακόμη μεγαλύτερη «αναστροφή του ρολογιού».

Ποιες είναι οι 6 αντιγηραντικές τροφές - κλειδιά

Οι τροφές που ξεχώρισαν ήταν οι εξής:

Πράσινο και oolong τσάι: Πλούσια σε EGCG, ρυθμιστή της γονιδιακής έκφρασης.

Κουρκουμάς: Η κουρκουμίνη του επηρεάζει θετικά το ανοσοποιητικό και την κυτταρική επιδιόρθωση.

Σκόρδο: Περιέχει αλλισίνη με αντιφλεγμονώδη δράση.

Μούρα: Οι ανθοκυανίνες τους σχετίζονται με την προστασία του DNA.

Δενδρολίβανο: Το ροσμαρινικό οξύ του συνδέεται με την επιβράδυνση της γήρανσης των κυττάρων.

Σπόροι κολοκύθας και ηλίανθου: Πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά που δρουν υποστηρικτικά στο επιγενετικό προφίλ.

Αυτό το σύνολο τροφών ονομάζεται “μεθυλο-προσαρμογόνα" (methyl adaptogens), καθώς συμβάλλουν στη ρύθμιση της μεθυλίωσης του DNA, μιας διεργασίας που επηρεάζει άμεσα το πώς ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται τα γονίδιά μας όσο γερνάμε.

Πώς επιδρούν στον οργανισμό

Τα πολυφαινολικά συστατικά των συγκεκριμένων τροφών φαίνεται ότι:

  1. Επιδρούν ευεργετικά σε ένζυμα όπως η DNA-μεθυλοτρανσφεράση,
  2. Ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και την κυτταρική επιβίωση μέσω του μονοπατιού PI3K/AKT/mTOR, και
  3. Πιθανώς επηρεάζουν θετικά την τελομεράση, ένζυμο που διατηρεί τα τελομερή — τα «καπάκια» των χρωμοσωμάτων που φθείρονται με την ηλικία.

Οι παραπάνω μηχανισμοί σχετίζονται άμεσα με χρόνια νοσήματα γήρατος, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, νευροεκφυλιστικές νόσοι και καρκίνος.

Προσιτή αντιγήρανση για όλους

Σε αντίθεση με επεμβατικές ή πολυδάπανες λύσεις, η συγκεκριμένη προσέγγιση βασίζεται σε απλά, καθημερινά τρόφιμα, διαθέσιμα σχεδόν σε κάθε σούπερ μάρκετ. Και το πιο ενθαρρυντικό; Ακόμη και μία μερίδα “μεθυλο-προσαρμογόνων” την ημέρα συνδέθηκε με μετρήσιμη μείωση της βιολογικής ηλικίας.

Οι ερευνητές τονίζουν ωστόσο, ότι πρόκειται για μια μικρή μελέτη, σε συγκεκριμένο πληθυσμό (λευκοί, μορφωμένοι άνδρες, μέσης ηλικίας) και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για γενικότερα συμπεράσματα. Επίσης, η επίδραση άλλων παραγόντων, όπως η άσκηση, ο ύπνος ή ο διαλογισμός, δεν εξετάστηκαν σε αυτή τη φάση.

Η νέα αυτή έρευνα ενισχύει μια ιδέα που αποκτά ολοένα και περισσότερη επιστημονική βαρύτητα:

Η τροφή δεν είναι απλώς ενέργεια για καύση, είναι πληροφορία που επηρεάζει το πώς μεγαλώνουμε

Και όπως αποδεικνύεται, το πιο αποτελεσματικό «αντιγηραντικό» μπορεί να είναι ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι ή μια χούφτα μούρα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις