Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις ενστάσεις τους για τα πρόστιμα των φορολογικών αρχών, προσδοκώντας σε δικαίωσή τους.
Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή απλουστεύεται η διαδικασία υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής και αιτήματος αναστολής στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.
Η ΔΕΔ συστάθηκε με στόχο να επιλύονται όσες υποθέσεις επιδέχονται άμεση επίλυση, ώστε και η είσπραξη δημοσίων εσόδων να γίνεται ταχύτερα και να λειτουργεί η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης ως στάδιο προελέγχου για τις υποθέσεις εκείνες που πρόκειται να φθάσου ενώπιον της δικαιοσύνης.
Ωστόσο αποφάσεις της ΔΕΔ, έχουν ανάψει «φωτιές» στο υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για:
1. Το σβήσιμο προστίμων 137,4 εκ. ευρώ, που είχαν επιβληθεί σε γνωστούς επιχειρηματίες.
2. Τη δικαίωση των εταιρειών που είχαν λάβει φορολογικό πιστοποιητικό και δεν ελέγχθηκαν εντός 18μήνου, για τις οποίες η ΔΕΔ έκρινε ότι πλέον δεν μπορούν να ελεγχθούν για τις συγκεκριμένες χρήσεις.
3. Την ακύρωση των προστίμων που έχουν επιβληθεί από τις ελεγκτικές αρχές σε υποθέσεις που έχουν παραγραφεί, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2017.
Πώς θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά
Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των ενδικοφανών προσφυγών αρχίζει από τις 9 Μαΐου 2018 πιλοτικά από την εφορία Φορολογίας Ανωνύμων Εταιρειών (ΦΑΕ) Αθηνών και τις ΔΟΥ Χολαργού, Ψυχικού, Αμπελοκήπων και Ιωνίας Θεσσαλονίκης.
Οι προσφυγές στις συγκεκριμένες ΔΟΥ μπορούν να υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου από το δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr), με τη χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TAXISnet, εντός της προθεσμίας που ορίζουν οι οικείες διατάξεις είτε χειρόγραφα στη φορολογική αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη ή παρέλειψε την έκδοσή της.
Το αίτημα αναστολής υποβάλλεται με τον ίδιο τρόπο (ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα) με τον οποίο υποβάλλεται και η ενδικοφανής προσφυγή.
Όταν ο υπόχρεος είναι νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, σε περίπτωση που η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται ηλεκτρονικά από το νόμιμο εκπρόσωπό τους, τότε γίνεται με χρήση των προσωπικών του κωδικών πρόσβασης
Ο υπόχρεος δύναται, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, να υποβάλλει ενδικοφανή προσφυγή και ταυτόχρονο αίτημα αναστολής του καταβλητέου ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του αμφισβητούμενου ποσού της προσβαλλόμενης πράξης, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Σε περίπτωση που το αίτημα αναστολής υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής αυτοτελώς, εξετάζεται από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών μόνο εφόσον έχει υποβληθεί και οριστικοποιηθεί την ίδια ημέρα με την ενδικοφανή προσφυγή.
Κατά την είσοδό του στην ηλεκτρονική εφαρμογή, ο υπόχρεος επιλέγει σχετικό πεδίο το οποίο επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και με το οποίο βεβαιώνει ότι τα επισυναπτόμενα έγγραφα και δικαιολογητικά, που συνοδεύουν την ενδικοφανή προσφυγή και το αίτημα αναστολής του και υποβάλλονται ηλεκτρονικά, αποτελούν αντίγραφα εκ των πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων αυτών, τα οποία έχει στην κατοχή του και θα προσκομίσει ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, εφόσον του ζητηθούν.
Ο υπόχρεος ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής, μεριμνά για την μεταφόρτωση στην εφαρμογή, σε ψηφιακή μορφή (αρχεία .pdf ή .zip), της υποβληθείσας ενδικοφανούς προσφυγής, της αίτησης αναστολής σε περίπτωση αυτοτελούς υποβολής της και των λοιπών εγγράφων και δικαιολογητικών που επικαλείται ή προβλέπονται από τις οικείες διατάξεις. Εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική επεξεργασία και μεταφόρτωση στην εφαρμογή των ανωτέρω εγγράφων και δικαιολογητικών που συνοδεύουν την ενδικοφανή προσφυγή, ο υπόχρεος δύναται να τα προσκομίζει στην αρμόδια φορολογική αρχή σε φυσική μορφή, εντός προθεσμίας δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ηλεκτρονική υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής.
Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής και πριν από την έκδοση απόφασης από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή την πάροδο της προβλεπόμενης προθεσμίας για την έκδοση απόφασης, ο υπόχρεος δύναται να υποβάλει, μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής εφαρμογής, συμπληρωματικό υπόμνημα. Το σχετικό υπόμνημα υποβάλλεται σε ψηφιακή μορφή (αρχεία .pdf ή .zip), συνοδευόμενο από τυχόν έγγραφα και δικαιολογητικά.
Ο υπόχρεος, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, δύναται να προβεί σε παραίτηση από την ενδικοφανή προσφυγή και το αίτημα αναστολής, οπότε σε αυτήν την περίπτωση παύει η διαδικασία εξέτασής τους ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.
Μετά την οριστικοποίηση της ενδικοφανούς προσφυγής από τον υπόχρεο, παράγεται αυτόματα από την ηλεκτρονική εφαρμογή αποδεικτικό υποβολής σε ψηφιακή μορφή, το οποίο περιλαμβάνει τα στοιχεία του προσφεύγοντος, τις προσβαλλόμενες πράξεις, τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής και του αιτήματος αναστολής.
Η αρμόδια φορολογική αρχή, υποχρεωτικά εντός επτά (7) ημερών από την ηλεκτρονική υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής, μεταφορτώνει στην ηλεκτρονική εφαρμογή σε ψηφιακή μορφή τις απόψεις της επί της ενδικοφανούς προσφυγής και του αιτήματος αναστολής, την προσβαλλόμενη πράξη και την οικεία έκθεση ελέγχου. Εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος αποστέλλει ταχυδρομικά στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών σε φυσική μορφή το σύνολο των εγγράφων και δικαιολογητικών που αφορούν στην υπόθεση.
Στα έγγραφα και δικαιολογητικά που αφορούν στην υπόθεση και πρέπει να αποστέλλονται ταχυδρομικά, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα συνημμένα της έκθεσης ελέγχου, τυχόν αιτήσεις-υπομνήματα του υπόχρεου, το σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου, ο προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός του φόρου ή προστίμου, οι οικείες εκθέσεις/αποδεικτικά επίδοσης, τυχόν αλληλογραφία της αρμόδιας φορολογικής αρχής με τις κεντρικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. που αφορά την υπόθεση, καθώς και κάθε στοιχείο που οδήγησε στην έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης προσδιορισμού του φόρου ή του προστίμου.