Οικονομία

Γκίκας: Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν καταργείται - Σύντομα νέες εξοφλήσεις


«Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τον εξορθολογισμό του, ώστε να γίνει ακόμα ποιο ουσιαστικό για τους νησιώτες μας» προανήγγειλε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Γιώργου Νικητιάδη για «καθυστερήσεις στις πληρωμές του μεταφορικού ισοδύναμου».

Ο υφυπουργός, τόνισε ότι «το μεταφορικό ισοδύναμο όχι μόνον δεν υπάρχει περίπτωση να το καταργήσουμε, ίσα ίσα θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα τον εξορθολογισμό του, ώστε να γίνει πιο ουσιαστικό επ' ωφελείας των νησιωτών μας».

Ο κ. Γκίκας είπε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο έχει τρία σκέλη. Μεταφορικό ισοδύναμο επιβατών, μεταφορικό ισοδύναμο καυσίμων και μεταφορικό ισοδύναμο επιχειρήσεων. Στο μόνο που υπάρχει βασικό πρόβλημα, είναι στο μεταφορικό ισοδύναμο των επιχειρήσεων, διότι γνωρίζετε ότι το 2020 - 2022 στις δηλώσεις που υπέβαλαν τότε επιχειρήσεις, βρέθηκε ξαφνικά ένας τεράστιος αριθμός επιχειρήσεων να ζητάει μεταφορικό ισοδύναμο, οπότε εκ των πραγμάτων, μπήκαμε σε μία διαδικασία ελέγχων. Ο διοικητικός έλεγχος ολοκληρώθηκε. Το θέρος που πέρασε πληρώσαμε το σύνολο των επιχειρήσεων για τα μικρά νησιά και το 42% των υπολοίπων επιχειρήσεων. Μέσα στο μήνα που διανύουμε θα καταβληθεί θα εξοφληθεί το μεταφορικό ισοδύναμο επιχειρήσεων του 2022 που ανέρχεται σε περίπου 10.000.000 ευρώ. Μέσα στον Νοέμβριο, επίσης, θα εξοφληθεί το μεταφορικό ισοδύναμο των επιβατών για το 2024, ύψους 12.207.000 ευρώ και η πρόθεση είναι μέσα στον Δεκέμβριο να καταβληθεί και το μεταφορικό ισοδύναμο καυσίμων για το 2024 , παράλληλα μέσα στον Δεκέμβριο, αρχές του μηνός, θα ανοίξει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για τις επιχειρήσεις του 2023».

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει μια σταθερή ροή στην απόδοση του μεταφορικού ισοδυνάμου και αυτό θα κάνουμε εξορθολογίζοντας, όμως, το μέτρο. Ειδικότερα ανέφερε ότι για τις επιχειρήσεις, θα υπάρχει μία κλαδική και χωρική εξειδίκευση. Για τους επιβάτες, η πρόθεσή μας είναι να είναι αμέσου αποδόσεως, στο εκδοτήριο. Και το Υπουργείο θα έχει να κάνει πλέον με τις εταιρείες.

Ο κ. Γκίκας ανέφερε ότι «παράλληλα καταβάλλουμε μία μεγάλη προσπάθεια και επιδιώκουμε στο νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο να υπάρχουν ξεχωριστές πολιτικές και χρηματοδοτήσεις για τα νησιά στο πλαίσιο 2028-2034, και είμαστε σε συνεχή επαφή με την Ευρώπη για να πετύχουμε ακριβώς αυτόν τον στόχο. Η «ρήτρα νησιωτικότητας» είπε θέλουμε να την ανάγουμε σε κεντρική πολιτική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε λίγους μήνες από τώρα επί κυπριακής προεδρίας θα βγει η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα νησιά, που εκεί ευελπιστούμε ότι θα φαίνεται ξεκάθαρα η τάση αυτή».

Ο κ. Γκίκας σημείωσε ότι «επί Κυβέρνηση ΝΔ, οι άγονες γραμμές είχαν επιδοτήσεις ύψος 90 εκατομμύρια. Σήμερα μιλάμε για 168 εκατομμύρια και τετραετείς συμβάσεις και αυτά υπηρετούν τη νησιωτικότητα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα