Χρηστικά

Οι απειλές κατασχέσεων του ΚΕΑΟ για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ


Οι ενέργειες που δρομολογεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών εντός του 2026 εναντίον των οφειλετών που δεν πληρώνουν

Με κύμα κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων, απειλεί τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ, που δεν αποπληρώνουν ή δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΚΕΑΟ, η στρατηγική του για το 2026 περιλαμβάνει τη διαρκή ενημέρωση του Ενιαίου Μητρώου Οφειλετών και την επικαιροποίηση των περιλαμβανομένων σε αυτό στοιχείων, ώστε να επιτυγχάνεται η απαιτούμενη εγκυρότητα και πληρότητα των στοιχείων και να είναι εφικτή, ασφαλής και ορθή η περαιτέρω επεξεργασία τους, όταν απαιτείται.

Παράλληλα, αποστέλλονται κατά χιλιάδες οι ατομικές ειδοποιήσεις προς τους οφειλέτες, με τις οποίες ειδοποιούνται για το ύψος των οφειλών τους, τις δυνατότητες διακανονισμού που έχουν και την απειλή της λήψης αναγκαστικών μέτρων εάν δεν συμμορφωθούν εντός 20 ημερών.

Τα αναγκαστικά μέτρα

Αναλυτικότερα οι ενέργειες του ΚΕΑΟ εναντίον των οφειλετών, που έχουν αρρύθμιστα χρέη προς τον ΕΦΚΑ και κλιμακώνονται μέχρι και σε κατασχέσεις και δρομολογούνται εντός του 2026 είναι:

  1. Ο έγκαιρος προσδιορισμός των οφειλετών σε βάρος των οποίων μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν εντός 20 ημερών από την παραλαβή της Ατομικής Ειδοποίησης για την τακτοποίηση οφειλής, οφειλέτες με απώλεια ρύθμισης κλπ.).
  2. Η δημιουργία του προφίλ του οφειλέτη, όπου λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά του οφειλέτη (νομική μορφή, δραστηριότητα), αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του σχετικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του. Στοιχεία που ενισχύουν το προφίλ αξιοπιστίας του οφειλέτη και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη υπέρ του είναι μεταξύ άλλων η συνέπεια στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η τακτική καταβολή εύλογων ποσών έναντι της οφειλής.
  3. Η ανάλυση και κατηγοριοποίηση των οφειλών ως προς το ύψος και την παλαιότητα των οφειλών. Εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών ώστε να εκτιμηθεί εάν οφείλονται στην ευρύτερη οικονομική κατάσταση ή σε συστηματική αφερεγγυότητα του οφειλέτη.
  4. Ο διαχωρισμός οφειλών πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας, όπως οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια.
  5. Ο διαχωρισμός των οφειλών πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας, που στοχεύει στο σχηματισμό μιας αξιόπιστης εικόνας του χαρτοφυλακίου των οφειλών προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και την αποφυγή
  6. Η ενίσχυση των στοχευμένων δράσεων λήψης αναγκαστικών μέτρων με εκ νέου στόχευση κατά των οφειλετών που εξακολουθούν να δημιουργούν συστηματικά σε μηνιαία βάση νέο χρέος και με προσανατολισμό ιδίως την εγγραφή κατασχέσεων επί ακινήτων περιουσιακών στοιχείων αυτών.
  7. Η προτεραιότητα για λήψη μέτρων θα δίδεται στις πιο πρόσφατες οφειλές, οι οποίες έχουν θεωρητικά υψηλότερη εισπραξιμότητα.
  8. Οι εντατικότερες προσπάθειες για αναγκαστική είσπραξη που απαιτούνται για τους οφειλέτες με υψηλές οφειλές.
  9. Η συγκρότηση ειδικών τμημάτων για μεγάλους οφειλέτες, στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.
  10. Η εξέταση της έναρξης δημιουργίας των οφειλών ώστε να εκτιμηθεί εάν οφείλονται στην ευρύτερη οικονομική κατάσταση ή σε συστηματική αφερεγγυότητα του οφειλέτη.
  11. Ο εντοπισμός παραβατικών συμπεριφορών - οργανωμένης εισφοροδιαφυγής ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες παρεμπόδισης συνέχισης της παραβατικής συμπεριφοράς και επικοινωνίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα