Το δικαίωμα των παιδιών που ζουν σε εμπόλεμες περιοχές, στην εκπαίδευση, στην προστασία και στην περίθαλψη είναι πολύ συχνά υπόσχεση κενή περιεχομένου. Μόνο στη Συρία, στο Ιράκ, στο Νότιο Σουδάν, στην Κεντραφρικανική Δημοκρατία και την Υεμένη υπάρχουν 21 εκατομμύρια. παιδιά που υφίστανται τις επιπτώσεις του πολέμου.
Σε πολλές χώρες του κόσμου πολεμικές συγκρούσεις έπληξαν εκατομμύρια παιδιά και οικογένειες. Έγιναν στόχος βομβαρδισμών στα κρεβάτια και στα σχολειά τους. Έπεσαν θύματα απαγωγών, σεξουαλικών παρενοχλήσεων, βασανισμών και στρατολογήθηκαν. Γύρω στα 230 εκατομμύρια παιδιά ζουν ανάμεσα στα μέτωπα του πολέμου.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα "αόρατα παιδιά".Περίπου 230 εκατομ. παιδιά παγκοσμίως δεν έχουν καταγραφεί επισήμως σε κανένα μητρώο, όπως προκύπτει από νέα μελέτη της ανθρωπιστικής οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών Unicef. Και όμως είναι ανθρώπινο δικαίωμα να είναι κανείς καταγεγραμμένος.
Αυτό το δικαίωμα ορίζεται ρητά και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η σύμβαση ορίζει ότι εκτός από όνομα κάθε παιδί έχει δικαίωμα να αποκτήσει και μία ιθαγένεια. Με εξαίρεση τις ΗΠΑ και τη Σομαλία, όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ έχουν υπογράψει τη σύμβαση. Ωστόσο στην Αφρική και σε ορισμένες περιοχές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής η επίσημη καταγραφή των γεννήσεων παραμελείται συστηματικά, σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF.
Η φτώχεια είναι η συχνότερη αιτία για τη μη καταγραφή των παιδιών και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι σε αγροτικές περιοχές και σε φτωχές συνοικίες μεγάλων πόλεων συχνά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες», καθώς πολλοί γονείς δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο χρόνο και τα χρήματα για τη μετακίνηση. Άλλες φορές πάλι ακόμη και οι ίδιοι οι γονείς δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα όπως, για παράδειγμα, ταυτότητα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι αδύνατο να γεφυρωθεί το χάσμα επικοινωνίας, καθώς οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δεν μιλούν τις γλώσσες των διάφορων εθνοτικών ομάδων.