Περισσότερες από 100 έρευνες για οικονομικά εγκλήματα και κυρίως για απάτες εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα του ΦΠΑ, βρίσκονται σε εξέλιξη από τις φορολογικές αρχές, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2020, ολοκληρώθηκαν περισσότεροι από 50 έλεγχοι, ενώ η Εφορία φανέρωσε 40 «εξαφανισμένους εμπόρους» και απενεργοποίησε τα ΑΦΜ τους.
Οι έρευνες στον ΦΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη και διενεργούνται από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.), αφορούν σε 104 υποθέσεις, τις οποίες εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι τα τέλη του περασμένου Μαρτίου.
Με δεδομένα τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, από την κομισιόν, και από τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ, για την πάταξη της αποφυγής πληρωμής του ΦΠΑ, ο αριθμός των «ενεργών» υποθέσεων είναι μεγάλος για τα δεδομένα της Ελλάδας. Εξηγείται όμως, το μέγεθος των ύποπτων υποθέσεων, από τη γεωγραφική θέση της χώρας μας και το γεγονός ότι αποτελεί πύλη εισόδου για τα προϊόντα από πολλές χώρες και ειδικά από την Κίνα.
Η συνηθέστερη πρακτική της απάτης είναι η τύπου «καρουζέλ», κατά την οποία τα αγαθά κάνουν ένα κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποια στιγμή «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ.
Πώς στήνουν τις απάτες
Η απάτη είναι συνήθως καλοστημένη και δύσκολα εντοπίζεται, εκτός και αν γίνει καταγγελία ή παρατηρηθούν, με χρονική υστέρηση, ύποπτα χαμηλές τιμές σε διάφορα προϊόντα.
Όλες οι εταιρείες, που διακινούν μεταξύ τους την ίδια παρτίδα εμπορευμάτων, ανήκουν στο ίδιο κύκλωμα. Επίσης χρησιμοποιούν διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι φυσικά, ανήκουν στο ίδιο κύκλωμα και δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας των χρημάτων. Έτσι, η Β εταιρεία που φέρεται να αγοράζει τα προϊόντα από την Α εταιρεία, πληρώνει κανονικά το αντίτιμο, ώστε να μην κινήσει τις υποψίες των αρχών και φαίνεται σαν μία... αθώα εμπορική συναλλαγή.
Στη συνέχεια τα ίδια προϊόντα, αγοράζονται από τη Γ΄ και τη Δ εταιρεία, αλλά, σε κάποια φάση της όλης διαδικασίας, η εταιρεία που επρόκειτο να αποδώσει τον ΦΠΑ είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλη χώρα της ΕΕ, εξαφανίζεται.
Άλλη μέθοδος είναι η εισαγωγή αγαθών στην Ελλάδα, από εταιρεία που είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα, αλλά με τελικό προορισμό των αγαθών, μια άλλη εταιρεία σε άλλη κοινοτική χώρα. Σημειώνεται, ότι και οι δύο εταιρείες ανήκουν στο ίδιο κύκλωμα.
Τα προϊόντα εισάγονται στην Ελλάδα αλλά αντί να εξαχθούν στην τρίτη χώρα της ΕΕ, μένουν Ελλάδα και διατίθενται στην εγχώρια αγορά. Φαινομενικά φαίνονται ότι έχουν εξαχθεί σε άλλη κοινοτική χώρα και για το λόγο αυτό δεν καταβάλλεται ο ΦΠΑ στην Ελλάδα, αλλά θα καταβληθεί στην άλλη χώρα. Έτσι τα προϊόντα διατίθενται στην Ελλάδα, χωρίς ΦΠΑ (24%).
Οι υποθέσεις
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι νέες έρευνες που ξεκίνησαν στους πρώτους μήνες του 2020 είναι 40 τον Ιανουάριο, 22 τον Φεβρουάριο και 21 τον Μάρτιο (μήνας που ξεκίνησε η καραντίνα λόγω κορονοϊού). Συνολικά οι υποθέσεις που ήταν υπό διερεύνηση, τόσο οι νέες που προ΄’εκυψαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους όσο και εκείνες που είχαν ξεκινήσει να ερευνώνται από το 2019, φτάνουν στις 104.
Επίσης, τα στοιχεία της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. αποκαλύπτουν ότι, εντοπίστηκαν ήδη 40 «εξαφανισμένοι έμποροι» στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και συγκεκριμένα 8 τον Ιανουάριο, 14 τον Φεβρουάριο και 18 τον Μάρτιο, τα ΑΦΜ των οποίων απενεργοποιήθηκαν. Σημειώνεται ότι το 2019, είχαν απενεργοποιηθεί τα ΑΦΜ, 116 «εξαφανισμένων εμπόρων».