Θετική ήταν η ανταπόκριση και η συμμετοχή στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο της γενικής της συνέλευσης, καλώντας για πρώτη φορά τους παραγωγικούς φορείς της χώρας να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με θέμα την ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση.
Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν, ο 'Ακης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ ως εκπρόσωπος των επιχειρήσεων, ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ως εκπρόσωπος του ακαδημαϊκού και ερευνητικού χώρου και ο Γιάννης Παπαχρήστου, πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΣΕ.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ΕΑΣΕ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πήρε την πρωτοβουλία να κάνει μια ανοιχτή συζήτηση μετά την γενική της συνέλευση, προωθώντας έναν ανοιχτό δίαυλο για επικοινωνίας μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, που όπως προέκυψε από την παράθεση των απόψεων, συμμερίζονται ένα κοινό όραμα για την οικονομία της χώρας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του ο Γιάννης Παπαχρήστου, πρόεδρος της ΕΑΣΕ, «σκοπός της ΕΑΣΕ είναι είναι να υπηρετούμε την ηγεσία με αριστεία, η οποία με τη σειρά της δρομολογεί θετικές αλλαγές για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, των συνανθρώπων, της κοινωνίας.
Ο κ. Παπαχρήστου επισήμανε ότι «η ΕΑΣΕ είναι η μοναδική ένωση που εκπροσωπεί 453+ ανώτατα διοικητικά στελέχη από 52 παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν ενοποιημένο οικονομικό αποτύπωμα 84.7 δισ. και απασχολούν 206.000 εργαζομένους».
Υπογράμμισε επίσης, τον σημαντικό ρόλο που έχει παίξει η ΕΑΣΕ τα τελευταία χρόνια με παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες όπως:
- Η κατάρτιση του νομοσχεδίου για την Εταιρική Διακυβέρνηση
- Η υποστήριξη της καινοτομίας μέσω του Elevate Greece
- Η διαβούλευση για το νομοσχέδιο περί αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων
- Η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με τα αρμόδια υπουργεία Δημόσιας Διοίκησης
- Η πρωτοβουλία «Γέφυρες Συνεργασίας» που προωθεί τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
«Η εποχή που ζούμε, μετά την πανδημία, ανέδειξε την αναγκαιότητα συνεργασιών και συνεργιών σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας. Για αυτό, με πλήρη επίγνωση του ρόλου μας, πήραμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε αυτή τη συζήτηση, η οποία ανέλυσε και πρότεινε τρόπους αναδιάρθρωσης του οικονομικού μας μοντέλου για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα της παραγωγικότητας» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΣΕ.
Από τη συζήτηση προέκυψαν πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για μία σταθερή και δυναμική πορεία ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια, καθώς επίσης και για τα στοιχεία εκείνα που πρέπει να ενσωματωθούν στο οικονομικό μοντέλο της χώρας.
Διασύνδεση των επενδύσεων με τις μεταρρυθμίσεις και το επιτελικό κράτος
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για την επενδυτική πορεία και το οικονομικό περιβάλλον της χώρας τα τελευταία χρόνια, καταδεικνύοντας τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας για την ανάπτυξη.
Βάσει των στοιχείων που παρέθεσε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι μεταρρυθμίσεις και το επιτελικό κράτος έχουν συμβάλει καθοριστικά στην τόνωση της επιχειρηματικότητας στη χώρα, αφού από το 2019 μέχρι σήμερα υπάρχει μία αύξηση 30% στις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα και μία αντίστοιχη 26% στις μεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα η Ελλάδα είναι στην πρώτη 5άδα της ΕΕ αναφορικά με την υλοποίηση και απορρόφηση πόρων.
Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει «να διαψεύσουμε το μύθο της μη μεταρρυθμίσιμης χώρας», αντιλαμβανόμενοι ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι σημαντικό μόνο ως προς το οικονομικό του αποτύπωμα, αλλά και ως προς τη φιλοσοφία της διασύνδεσης των επενδύσεων με τις μεταρρυθμίσεις».
Ενίσχυση της παραγωγικότητας με κοινωνικό πρόσημο
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ, επισήμανε την αναγκαιότητα να μετασχηματίσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο ώστε να παράγουμε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα.
Ανέφερε επίσης, ότι «η κοινωνική συνοχή και η πολιτική σταθερότητα ευνοούν την οικονομία», δίνοντας έμφαση στο στοίχημα της αύξησης των μισθών, διότι «η οικονομία αφορά και τους καταναλωτές και την κοινωνία».
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στο θέμα του μέσου μισθού ο οποίος δεν αυξάνεται, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης στο θέμα του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι αυτός αποτελεί «ευθύνη των επιχειρήσεων». Πρόσθεσε ακόμα, ότι είναι ζητούμενο να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο και στην υπογραφή περισσότερων συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τα μέλη του ΣΕΒ, που έχει αγγίξει το ιστορικό των 800 μελών και δημιούργησε και ειδικό τμήμα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Οι παραγωγικές επενδύσεις και η επιστήμη στο επίκεντρο της ανάπτυξης
O Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέδεσε την ανάπτυξη της οικονομίας με την ενίσχυση της παραγωγικότητας, καθώς, όπως επισήμανε, ενώ «η εξωστρέφεια πολλών ελληνικών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί, όπως και οι εξαγωγές προϊόντων, η ενίσχυση της παραγωγικότητας παραμένει ανοικτό στοίχημα».
Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη να προωθηθούν επενδύσεις σε επιχειρήσεις και κλάδους, που θα αυξήσουν συνολικά την παραγωγικότητα, υποβοηθώντας την παραγωγή υψηλής αξίας.
Τόνισε επίσης, πως προτεραιότητα πολιτικής πρέπει να είναι και η ενίσχυση της ποιότητας της εκπαίδευσης, από τα πρώτα στάδια μέχρι την επιστημονική εξειδίκευση, η ενίσχυση της βασικής έρευνας και η διασύνδεση με την παραγωγή. Τελικά, και το μέλλον της οικονομίας θα κριθεί από «τη δυνατότητα να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στα παιδιά και τους νέους».
Εργασιακός πολιτισμός με διαφάνεια και αξιοκρατία
Ο πρόεδρος της ΕΑΣΕ, Γιάννης Παπαχρήστου, συνέδεσε την καινοτομία με την ανταγωνιστικότητα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προώθησης ενός δικτύου Έρευνας και Ανάπτυξης για την οικονομία.
Κατέδειξε επίσης τη σημασία της ικανοποίησης των εργαζομένων ως καταλύτη για την παραγωγικότητα, και την αναγκαιότητα προώθησης μέσω των επιχειρήσεων, μιας κουλτούρας διαφάνειας και αξιοκρατίας, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της έννοιας της εταιρικής διακυβέρνησης.
Ο κ. Παπαχρήστου τόνισε επίσης, ότι οι επιχειρήσεις «οφείλουν να γίνουν πρεσβευτές του εργασιακού πολιτισμού που χρειάζεται η χώρα» και να υπάρξει διασύνδεση της αγοράς εργασίας με τα Πανεπιστήμια, καθώς επίσης και εισαγωγή της ανάπτυξης των soft skills για να γαλουχηθούν τα στελέχη του μέλλοντος.