Δεκάδες χιλιάδες πολίτες ξένων χωρών, εκ των οποίων πολλοί Ευρωπαίοι και Εβραίοι της διασποράς παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Ισραήλ λόγω απαγόρευσης των πτήσεων από και προς ισραηλινά αεροδρόμια μετά τις επιθέσεις στο Ιράν.
Κυβερνήσεις και διπλωματικές αποστολές έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την μεταφορά υπηκόων των χωρών τους και περιμένουν την άδεια των ισραηλινών αρχών για να οργανώσουν πτήσεις εξόδου των εγκλωβισμένων.
Πολλοί περισσότεροι- περίπου 50 με 100000- είναι οι Ισραηλινοί που έχουν αποκλειστεί σε αεροδρόμιο του εξωτερικού και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα τους.
Το υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει ένα ψηφιακό γραφείο εξυπηρέτησης επισκεπτών διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο. Το γραφείο θα προσφέρει διαδικτυακά υπηρεσίες πληροφόρησης στους τουρίστες που είναι εγκλωβισμένοι σε πόλεις του Ισραήλ.
Το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεχή επαφή με φορείς του τουριστικού κλάδου, προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη των βασικών αναγκών των τουριστών που παραμένουν στη χώρα.
Παράλληλα, διεξάγονται συζητήσεις με τις αιγυπτιακές αρχές ώστε αυτοί που κατέχουν τα απαραίτητα έγγραφα να βγούν από την χώρα μέσω των συνόρων του Ισραήλ με την Αίγυπτο ή την Ιορδανία.
Η ισραηλινή κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό οτι δεν μπορούν να φτάσουν στο Ισραήλ μέσω των αεροδρομίων της Αθήνας ή της Λάρνακας, καθώς ο ισραηλινός εναέριος χώρος παραμένει κλειστός τόσο για αφίξεις όσο και για αναχωρήσεις.
Την Κυριακή, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας διέταξε επίσης τους Ισραηλινούς να μην επιχειρήσουν να φτάσουν στο Ισραήλ οδικώς μέσω των συνοριακών διαβάσεων με την Ιορδανία ή τη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο. Και οι δύο χώρες βρίσκονται υπό Προειδοποίηση Επιπέδου 4, που σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Συμβουλίου σημαίνει πως “τα ταξίδια σε αυτούς τους προορισμούς απαγορεύονται. Όσοι βρίσκονται ήδη εκεί πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα”.