Κύμα πλειστηριασμών ξεκίνησε από τις πρώτες μέρες του νέου έτους και θα διογκωθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες, φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου και των τραπεζών που θα δουν να βγαίνουν στο σφυρί οι πρώτες κατοικίες τους κι άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Μέσα στον Ιανουάριο έχει προγραμματισθεί να γίνουν 1.487 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με εκποιούμενα 1.573 ακίνητα – διαμερίσματα, γραφεία, οικόπεδα και μηχανοστάσια. Οι περισσότεροι θα αναβληθούν, λόγω της αποχής που κήρυξαν οι συμβολαιογράφοι μέχρι τις 26 του μηνός. Κάποιοι θα αναβληθούν λόγω ενστάσεων και προσφυγών, ή θα αποβούν άγονοι λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από υποψήφιους αγοραστές.
Θα ακολουθήσει νέο, μεγαλύτερο κύμα τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, με περίπου 3.100 πλειστηριασμούς, εκ των οποίων οι μισοί αφορούν πρώτες κατοικίες που δεν καλύπτονται από προστατευτικές διατάξεις.
Οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν από τον Μάιο, όταν θα πάψουν να ισχύουν οι διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας.Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι στη διάρκεια του έτους θα γίνουν συνολικά τουλάχιστον 35.000 πλειστηριασμοί, ενώ άλλοι 15.000 θα αναβληθούν ή θα αποβούν άκαρποι απουσία αγοραστών.
Πολλά ακίνητα θα περάσουν στα χέρια τραπεζών και συνδεδεμένων εταιρειών. Τα ακριβότερα – κυρίως συγκροτήματα γραφείων, επαγγελματικοί χώροι, ξενοδοχεία – θα περιέλθουν σε επενδυτικές εταιρείες και funds ακίνητης περιουσίας.
Μέχρι στιγμής έχουν ανέβει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 55.834 πλειστηριασμοί. Ημερομηνίες διεξαγωγής έχουν ορισθεί για 4.238 από αυτούς.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που ολοκληρώνονται με μεταβίβαση του εκποιούμενου ακινήτου. Στη διάρκεια του περασμένου έτους είχαν προγραμματισθεί να γίνουν 29.107. Ολοκληρώθηκαν οι 18.421, περίπου δύο στους τρεις (63%). Οι υπόλοιποι ανεστάλησαν ή ακυρώθηκαν.