Χρηστικά

Πλήθος λαθών στις αντικειμενικές αξίες! – Η απόφαση του ΥΠΟΙΚ με την οποία διορθώνονται


Οι διορθώσεις αφορούν σε δεκάδες ακίνητα των Περιφερειών της Αττικής, Κ. Μακεδονίας, Κρήτης, Δυτ. Ελλάδας, Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου

Αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες σε ακίνητα δεκάδων δήμων της χώρας αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς διαπιστώθηκαν λάθη στις τιμές ζώνης, ή στα τοπογραφικά χαρακτηριστικά των περιοχών, με αποτέλεσμα οι τιμές ζώνης να είναι ανακριβείς.

Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, αναπροσαρμόζονται οι τιμές εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, μετά από λάθη που εντοπίστηκαν στις τιμές ζώνης, οι οποίες είχαν καθοριστεί τον Ιούνιο του 2021.

Οι αλλαγές δρομολογήθηκαν μετά την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής του ΥΠΟΙΚ, για τις τιμές εφορίας των ακινήτων, που υποβλήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2022 και αφού προηγήθηκαν διαμαρτυρίες και ενστάσεις των Δήμων, όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν λάθη στις τιμές ζώνης, στα πολεοδομικά και λοιπά στοιχεία των ακινήτων, στις ονομασίες των οικισμών κ.λπ. 

Οι διορθώσεις των αντικειμενικών τιμών αφορούν σε ακίνητα που βρίσκονται σε δεκάδες Δήμους των Περιφερειών της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Κρήτης, της Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου,  Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου.

Τα συγκεκριμένα λάθη προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στους φορολογούμενους καθώς τα στοιχεία των ακινήτων τους ήταν διαφορετικά σε σχέση με εκείνα που ήταν δηλωμένα στα έντυπα Ε9, ενώ προβλήματα υπήρξαν και στις περιπτώσεις που κάποιοι ιδιοκτήτες ήθελαν να πωλήσουν το ακίνητό τους ή να αγοράσουν ακίνητο στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η απόφαση των κ.κ. Σταϊκούρα και Βεσυρόπουλου, εκδόθηκε στις 14 Φεβρουαρίου και όπως αναφέρει ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που έγινε στις 21 Φεβρουαρίου 2022.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, οι νέες τιμές και τα λοιπά χαρακτηριστικά των ακινήτων ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 και θα ισχύσουν και για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2022, ο οποίος ακόμη δεν γνωρίζουμε με ποια κλίμακα θα υπολογιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες είναι αυξημένες σε 7.634 περιοχές – ζώνες ή στο 52%, σε 2.860 ζώνες επήλθε μείωση των τιμών, ενώ αμετάβλητες έμειναν οι αντικειμενικές αξίες σε 2.729 ζώνες.

Η κοινή απόφαση του ΥΠΟΙΚ με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες σε όλες τις περιοχές της χώρας εδώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα