Χρηστικά

Καθ΄ οδόν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Ποιοι απαλλάσσονται φέτος


Παράταση μέχρι τις 29 Οκτωβρίου για την πληρωμή χωρίς προσαύξηση της δόσης του Σεπτεμβρίου

Την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του 2021, για περισσότερους από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, από τον οποίο θα απαλλαγούν, ολικώς ή μερικώς, περισσότεροι από 1.500.000 φορολογούμενοι.

Όπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, τα εκκαθαριστικά του φόρου κατοχής ακινήτων θα εκδοθούν και θα αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς στο Taxisnet των ιδιοκτητών ακινήτων από την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.

Επειδή μεσολαβεί λίγος χρόνος μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου, που είναι η ημέρα πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου, θα δοθεί η δυνατότητα να πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, μαζί με τη δεύτερη, μέχρι την 29η Οκτωβρίου, χωρίς προσαύξηση.

Φυσικά, όσοι επιθυμούν, μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι επόμενες δόσεις θα πληρωθούν ανά μήνα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022.

Σημειώνεται ότι από τον Μάρτιο του 2022, θα αρχίσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2022, καθώς το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αυξήσει σε 10 ή 12 τις δόσεις πληρωμής και να μετατραπεί έτσι, σε μηνιαίο ενοίκιο.

Ποιοι απαλλάσσονται

Φέτος, θα απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ περισσότεροι από 1.500.000 φορολογούμενοι, λόγω των μειωμένων εισοδημάτων αλλά και των μικρότερων τεκμαρτών δαπανών, λόγω της πανδημίας.

Επίσης, μια σημαντική μερίδα ιδιοκτητών ακινήτων, θα απαλλαγούν πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι εκπτώσεις ή η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ αφορά στους πληττόμενους από την πανδημία, των οποίων τα φορολογούμενα εισοδήματα μειώθηκαν αισθητά το 2020, επειδή οι κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν από το κράτος, δεν «μετρούν» στο φορολογικό εισόδημα και συνεπώς το εισόδημα που θα δηλώσουν θα είναι αισθητά μειωμένο.

Δηλαδή, οι εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και ελάμβαναν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ τον μήνα, τα ποσά αυτά είναι αφορολόγητα και δεν προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα.

Επίσης, κάτω από το αφορολόγητο θα βρεθούν και οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, οι οποίοι ήταν κλειστοί για αρκετούς μήνες κατά το 2020 και δεν είχαν έσοδα.

Το 2020 απαλλάχθηκαν από το 100% του ΕΝΦΙΑ λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων 64.414 νοικοκυριά, ενώ 1.220.476 νοικοκυριά πλήρωσαν μειωμένo ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Συνολικά, το σύνολο των ευνοημένων πέρυσι ήταν 1.284.890 νοικοκυριά.

Λόγω της μείωσης των εισοδημάτων το 2020, εκτιμάται ότι φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα απαλλαγούν από τον μισό ή ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ, περισσότεροι από 1.500.000 φορολογούμενοι.

Τα όρια απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ

Δικαιούχοι απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι οι φορολογούμενοι υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
1) Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας ήτοι:

  • ΑΓΑΜΟΣ/Η: έως 9.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (χωρίς εξαρτώμενα μέλη): 10.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με ένα εξαρτώμενο μέλος): 11.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με δύο εξαρτώμενα μέλη): 12.000 ευρώ

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
3) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
4) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Απαλλαγή κατά 100%

Στις οικογένειες, που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος ήτοι:

  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με τρία εξαρτώμενα μέλη): 16.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη): 17.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με πέντε εξαρτώμενα μέλη): 18.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με δύο εξαρτώμενα μέλη, το ένα με αναπηρία 80% και άνω): 15.000 ευρώ.

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
3) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα